Tør vs. Frisk, let opvarmet hundefoder - MÆT

Hvad er det bedste hundefoder – tørt, vådt, råt, vegetarisk eller friskt?

Generelt er vi mennesker udmærket klar over, hvad der er sunde kostvaner for os selv, og denne viden smitter heldigvis også af, når vi som hundeejere skal vælge det bedste hundefoder til vores hunde. Hundeejere ved nemlig godt, at det er det rigtige valg af hundemad, der er ansvarlig for deres hunds helbred og lange levetid.

…mildt opvarmet mad er mere fordøjeligt end højt forarbejdet mad, som traditionelt tørfoder.

(red.), Algya et al., 2018

Der er mange faktorer, der spiller ind, når vi skal udvælge det bedste hundefoder til vores logrende venner. Disse inkluderer selve typen af mad:

 1. Tørt
 2. Vådt
 3. Råt / BARF
 4. Vegetarisk
 5. Friskt

I denne artikel vil vi diskutere de fem forskellige typer af hundemad. Dette gør vi på baggrund af undersøgelser og en videnskabelig artikel, der har undersøgt og sammenlignet tørt, vådt, råt og friskt hundemad gennem forskellige undersøgelser.

Hovedkonklusionerne for de fire hundefodertyper lød:

 • Tørfoder har et højt proteinniveau og et lavt vandindhold, hvilket resulterer i en lavere fordøjelighed end ved de andre fodertyper.
 • Vådfoder har et højt proteinindhold og et lavt kulhydratindhold, hvilket kan forebygge mod overvægt.
 • BARF har et naturligt vandindhold og høj optagelighed. Dog skal man være mere forsigtig med BARF, da råt hundemad har større risiko for at indeholde salmonella.
 • Friskt hundemad har samme fordele som BARF. Fordi frisk hundemad er let opvarmet, er der mindre risiko for bakterier, samt en bedre fordøjelighed.

#1 Hvad er tørfoder til hunde

Tørfoder-til-hund

Som navnet antyder er tørfoder den tørre mad, der kommer i form af tørre/brændte kiks.
Tørfoder er en kogt og forarbejdet diæt til hunde, som kun indeholder 3-11% i vandindhold.
Dette adskiller sig dog fra mærke til mærke, selvom hvert mærke opretholder sine ernæringsbestanddele i henhold til hundens behov. Ingredienserne, der er inkluderet i foderet, er proteinkilder (ofte kylling, ko, fisk, æg), korn, vitaminer og mineraler.
Fordelene forbundet med tørfoder er:

 1. Reduceret risiko for bakterier.
 2. Let opbevaring.
 3. Økonomisk, eftersom tørfoder generelt er den billigste fodertyper til hunde.

#2 Hvad er vådfoder til hunde?

Hund-vil-have-det-bedste-hundefoder

Vådfoder/hundemad på dåse er normalt tilgængelig i emballerede beholdere. Det hedder våd mad, fordi det indeholder 60-78% vandindhold for at gøre det let fordøjeligt og velsmagende.

Fire hurtige om vådfoder til hunde:

 1. Vådfoder har tilstrækkeligt indhold af protein. Som vi ved, er proteiner ansvarlige for fremstilling og reparation af væv i kroppen. Det kan være en god diæt til hunde, der er svagelige eller har brug for et højt proteinindhold ift. udvikling.  
 2. Vådfoder har den fordel, at det er sikret mod potentielle patogener, da de bliver fremstillet sterile, så din hund ikke får maveonde efter dens måltid.
 3. Vådfoder til hunde indeholder færre konserveringsmidler, da producenterne indpakker det i lukket emballage. Jo færre konserveringsmidler, jo bedre for din hund.
 4. Vådfoder til hunde indeholder som nævnt et højere proteinindhold og et lavere kulhydratindhold. Dette kan forebygge overvægt, da det er med til at holde din hund fysisk fit. Denne egenskab deler vådfoder med både råt og friskt hundemad.

#3 Hvad er råt hundemad? – En Barf guide

MÆT protein frisk kød i hundemad

Råt hundemad – også kaldet BARF (Biologically Appropriate Raw Food) – er en diæt, der indeholder en kombination af ubehandlet kød, organer og knogler – og til tider frugter og grøntsager. Når du køber BARF til din hund, skal du huske at kontrollere certificeringerne af kvalitetskontrollen for at sikre, at producenten har brugt de rigtige midler. Der er generelt ikke særligt høje krav til produktionen af hundemad, og derfor kan kvaliteten af maden være ringe. Vær derfor opmærksom på kvaliteten af det hundemad, du vælger, så du mindsker risikoen for farlige bakterier.

Tilhængere af rå mad argumenterer, at hunde altid har været afhængige af råt kød og knogler, indtil de blev “tæmmet” af mennesket. Det har været i deres DNA at overleve på den rå mad i naturen. Hunde der fodres med råt kød, indmad og knogler, udvikler ofte en flot pels, en sund krop, højere energiniveau og renere tænder.

Forbedret fordøjelighed

Undersøgelserne viste, at dampet kylling havde en lidt højere fordøjelighed end rå kylling.
Nylige undersøgelser har vist, at fordøjeligheden af rå mad er langt bedre end tørfoder. I tørfoder til hunde indgår der ofte kyllingemel som en af ingredienserne. Kyllingemel, som er et tørt protein, der har en lavere fordøjelighed (60%) end organisk protein (65,9%), såsom kyllingekød.
Der er en signifikant forskel mellem fordøjeligheden af rå mad og tørfoder, men i samme undersøgelse og andre undersøgelser observerede forskere ingen signifikant forskel mellem fordøjeligheden af BARF og friskt, let opvarmet mad med blandt andet dampet kylling.
Undersøgelserne viste, at dampet kylling havde en lidt højere fordøjelighed end rå ky
Råt hundemad har et vandindhold på ca. 65%, hvilket giver maden en bedre fordøjelighed.

Forurening med patogener

Der er en potentiel risiko for farlige bakterier i rå mad i form af patogener, såsom salmonella. Producenterne håndterer muligvis ikke ingredienserne korrekt, hvilket medfører risiko for kontaminering og madforgiftning hos din hund. Hvis du fodrer din hund med BARF, er det derfor meget vigtigt, at du sørger for, at maden er blevet håndteret korrekt, så du mindsker risikoen for uvelkomne bakterier.

#4 Vegetarisk hundemad

vegetarisk-hundemad

Nogle hundeejere, som er vegetarer eller veganere, vælger også en vegetarisk diæt til deres hunde, fordi de selv af forskellige årsager ikke spiser kød.


Men er vegetarisk hundemad det bedste hundefoder for en hund?

Det anbefales ikke, at hunde får en udelukkende vegetarisk kost, da hunde har brug for en mere afbalanceret kost. Kød indeholder proteiner, vitaminer, fedtstoffer og mineraler, som er gode for en hunds velvære. Der er dog ingen fare ved at supplere din hunds kost med vegetarisk hundemad. Meget af det vegetariske hundemad, som bliver produceret i dag, indeholder nok proteiner til at dække din hunds proteinbehov, så du kan nøjes med at give din hund kød til nogle måltider.

MÆTs produkter indeholder kød og ingredienser fra nordiske lande og er derfor mere klimavenlig det meste udenlandsk foder. Men vi ønsker dette bedste for vores klode og vi arbejder derfor på produkter med mindre kød som udleder mindre CO2.

Læs mere og tilmeld dig vores nyhedsbrev for opdateringer

#5 Hvad er friskt, let opvarmet hundemad? 

Frisk hundemad fra MÆT
Frisk hundemad fra MÆT – Chicken Feast & Pork Party

Friskt, let opvarmet mad er rå, friske råvarer som kød, grøntsager og ris, der dampkoges (Læs om sous vide opvarmning her) let i et omfang, hvor de skadelige patogener (bakterier, virus og svampe) ikke overlever, og deres ernæringsstatus holdes intakt. Frisk mad har en god væskebalance på ca. 70% i vandindhold.

Hundeejere med hunde, der får friskt, let opvarmet hundemad, har vist positive resultater efter at have skiftet deres tidligere diæt ud med friskt hundemad. Årsagen til dette er, at hundeejerne har kunne se tydelige forbedringer på deres hunde i form af en flottere pels, mindre og mere ensartet afføring, bedre lugt ud af munden og mere jævnt energiniveau dagen igennem.

Hvorfor let opvarmet hundemad?

 1. Let opvarmet (sous vide) hundemad er fri for skadelige stoffer og bakterier i maden, fordi det dampkoges, og på trods af dampkogningen, så forbliver det ernæringsmæssige indhold ubeskadiget.        
 2. Let opvarmning ødelægger heller ikke proteinindholdet, fordi der ikke bruges høj, intens varme. Dertil bliver den tilberedte hundemad lettere for din hund at fordøje.
 3. Vi ved, at hunde har et fordøjelsessystem, der kan sammenlignes med menneskets, og derfor har hunde også brug for en diæt, der er letfordøjelig. En undersøgelse af hundes fordøjelse viste, at let tilberedt mad er lettere fordøjeligt end stærkt forarbejdet mad, såsom tørfoder.
 4. Let opvarmet mad er et pålideligt valg for hunde, fordi det er en sund diæt, der indeholder alle de friske ingredienser en hund har brug for i løbet af en dag.         
 5. Den øgede fordøjelighed af frisk hundemad forbedrer den regelmæssige, faste afføring.
       

Sammenligning af hundefodertyper

Hvad enten du vælger tørfoder, vådfoder, BARF, vegetarisk eller frisk hundemad til din bedste firbenede ven, skal du være opmærksom på at vælge det bedste hundefoder for netop din hund. Det er forskelligt fra hund til hund, hvad der fungerer bedst. Nogle hunde har mere sarte maver end andre, og det som er det bedste hundefoder for din nabos hund, er ikke nødvendigvis det bedste hundefoder for din hund.

Tilberedning eller ej?

Når det kommer til tilberedt hundemad eller ej, viser undersøgelser, at opvarmet (sous vide) hundemad havde en lavere risiko for farlige bakterier end BARF. Hos MÆT har vi valgt at tilberede maden let, så risikoen for farlige bakterier er så lav som overhovedet mulig, samtidig med at maden ikke mister noget af sin ernæringsværdi, som ved f.eks. tør- og vådfoder.

Let tilberedt hundemad påvirker ikke ingrediensernes organiske natur. Vi ved, at næringsstoffet er ubrugeligt, hvis det ikke absorberes korrekt. Vi forsøger at beholde ingrediensens natur så intakt som muligt. Vi laver let tilberedt mad for at undgå den potentielle risiko for kontaminering, der kan påvirke tarmens absorptionskapacitet. Skadelige patogener påvirker fordøjelseskanalens samlede funktionskapacitet markant, inklusiv optageligheden.

Fordøjelighed

Undersøgelser af fordøjeligheden af ​​forskellige fødevarer viser, at den mildt opvarmet, friske hundemad er lettere at fordøje for hunde sammenlignet med andet hundefoder. Dette skyldes blandt andet det naturligt, høje vandindhold, som gør maden blødere og behagligere at fordøje.

Ofte stillede spørgsmål – bedste hundefoder

Hvad er det bedste hundefoder?

Det er individuelt fra hund til hund, hvad der er den bedste kost for den. Vær opmærksom på din hunds signaler, når du fodrer den. Får den allergiske symptomer eller dårlig mave kan det skyldes, at den ikke får den rette kost.

Læs mere om allergier hos hunde.
Læs mere om de idéelle ingredienser i hundemad.

Hvorfor skal jeg vælge frisk hundemad?

Frisk hundemad er let tilberedt, så det bibeholder madens naturlige næring, samtidig med at mindsker risikoen for farlige bakterier.

Læs mere om frisk hundemad fra MÆT.

Er frisk hundemad bedre end BARF?

Frisk hundemad og råt hundemad / BARF har mange af de samme fordele, men den primære forskel mellem de to fodertyper er, at frisk hundemad er lettere opvarmet, hvilket mindsker risikoen for salmonella.

Derudover indeholder opskrifterne alle de nødvendige næringstoffer, er klar til servering og skal ikke tøes op først. Find MÆTS friske hundemad her

Comments (2)

Skriv et svar

Close
Sign in
Close
Cart (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.