Hvad er barf hundemad?

BARF og råfodring til hunde bliver mere og mere populært, især blandt dem, der mener, at almindelig tørfoder forårsager fordøjelsesproblemer hos hunde.

Hundejere er normalt meget bekymrede over fodring af deres selskabsdyr og er meget i tvivl om de skal vælge råt eller let tilberedt hundemad.

Flere dyrlæger anbefaler let, tilberedt hundemad, da det er bedre end råfodring eller barf på mange måder. Dyrlægerne har set mange komplikationer såsom blæresten, mave-tarmproblemer og nyresten hos kæledyr, der fodrer med rå eller ubehandlet mad. Fordele og ulemper ved begge fødevarer diskuteres yderligere nedenfor;

Hvad er hundens ernæringsmæssige behov?

Hunde har brug for protein

Hunde har brug for protein ligesom mennesker. Men i modsætning til mennesker kan hunde ikke lave nok enzymer til at nedbryde proteiner til aminosyrer. Det betyder, at de skal indtage animalske produkter som kød, fisk, æg og mejeriprodukter for at opfylde deres daglige behov.

Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

Mens hunde kræver samme mængder af kalorier som mennesker, kræver de også forskellige næringsstoffer. For eksempel har hunde brug for mere fedt end mennesker, fordi de har et højere stofskifte. Derudover har hunde brug for mere vitamin B12 end mennesker, fordi de mangler evnen til selv at producere det.

Hunde kan ikke lide forarbejdede fødevarer

Mange hunde kan ikke lide højtforarbejdet foder såsom tørfoder, fordi det hverken smager eller lugter af meget. Hunde elsker kød, især når det kommer fra en god kilde. Nogle mennesker er dog bekymrede for, at fodring af forarbejdede fødevarer vil gøre dem syge. Dette er ikke sandt. Hvis du fodrer din hund med en kost med højt proteinindhold, bliver den ikke overvægtig. Han vil bare spise mindre. Og selvom der er visse vitaminer og mineraler, der kun findes i animalske produkter, er disse ikke påkrævet af hunde.

Hvad er BARF hundemad?

Grundlagt af en australsk dyrlæge og ernæringsekspert, Dr. Ian Billinghurst, står BARF for to almindelige sætninger: “Biologisk passende raw food” og “Bone and raw food.” BARF-diæten kredser om princippet om at fodre hunde med den kost, de udviklede sig til at spise – råt kød og grønt, ubehandlet og vildt.

Det er baseret på ideen om, at hunde oprindeligt spiste råfoder, før kommercielt hundefoder var på markedet, og at det var det, naturen havde til hensigt, at de skulle spise, som de engang gjorde i naturen.

BARF hundefoder er en raw food diæt, der efterligner hundes naturlige kost. Find ud af alt, hvad du behøver at vide om BARF-diæten, inklusive hvad der er i den, og hvordan du begynder at fodre din hund med denne sunde diæt.

Kosten er høj i protein, med minimale mængder af kulhydrater og moderat fedt. De sædvanlige bestanddele er:

 • Muskelkød
 • Organ kød
 • Kødfulde knogler
 • Grøntsager og frugter
 • Kosttilskud

Efterhånden som BARF bliver mere mainstream, vil mere detaljerede og dybdegående videnskabelige undersøgelser helt sikkert følge. For nu hører de fleste kæledyrsejere om BARF gennem andre kæledyrsejere, fra kæledyrswebsteder og fra kæledyrsfoderleverandører i stedet for fra dyrlæger. Derfor vokser forbrugernes efterspørgsel efter råfoder i takt med, at flere og flere ejere ser positive resultater hos deres hunde.

Fordele ved BARF / råfodring

Med alle de nævnte fordele for hundens forbedrede sundhed er der også fordele for hundeejeren og familien. Hvis din hund har forbedret energiniveauer og en ny vitalitet, vil du oftere finde dig selv ude at gå ture i parken med din dejlige hund. Der vil være mere legetid og eventyr udendørs, og snart vil du også nære din hunds positive energi. Derudover vil du have den tilfredsstillelse at vide, at du har givet din hund det bedst mulige liv.

Ulemper ved BARF / råfodring

 • Råt kød er en kilde til bakterier og parasitter for dit kæledyr. Salmonella og Listeria er almindeligvis til stede i rå mad. Tarmens helbred vil blive kompromitteret, og diarré, opkastning, mavesår kan forekomme hos kæledyr, der fodrer med råfoder.
 • Du kender ikke de rigtige kalorier og næringsstoffer, der er til stede i rå mad, som kan føre til ubalance i ernæring for dit selskabsdyr. Calcium- og fosforniveauer er normalt lave i råfoder, som er meget vigtige for kæledyrets normale helbred.
 • Råfoder såsom knogler er godt legetøj til dit kæledyr, men de kan også føre til esophageal obstruktion og mavesår. Mundhulen kan også blive beskadiget. Risiko for kvælning er altid til stede i sådanne tilfælde.
 • Hunde, der allerede lider af infektion eller kræft, bør ikke fodres med råfoder, da de allerede indeholder bakteriel belastning, som kan fremme kroppens helbred.
 • Forkert fordøjelse fører også til plak- og tandstensopbygning i mundhulen og gasformig opbygning i maven, hvilket fører til dårlig lugt fra dit kæledyr.
 • Nogle hunde kan ikke lide lugt og tekstur af rå mad og nægter at spise det

Hvad siger dyrlægen om BARF?

Mange dyrlæger er ikke med på BARF diæten og er forsigtige med at anbefale den. Pro-raw-bevægelsen vokser hurtigt, da der er mere efterspørgsel fra kæledyrsejere.

Imens mange dyrlæger er uenige i BARF-diæten som en god mulighed for hunde med argumenter for, at bakterier i råt kød kan forårsage infektioner, der kan true både mennesker og hunde ligeligt, og at en ubalanceret kost kan være skadelig for hundens helbred i en længere periode, helt sikkert er blevet registreret fordele ved BARF diæt. Du skal vide så meget om BARF-diæten som muligt for at udtænke den perfekte blanding af kommercielt foder og BARF til din hund.

Et friskt alternativ

 • En af grundene til at fodre din hund med let opvarmet mad er forebyggelse mod mange fødevarebårne sygdomme. Opvarmning minimerer bakteriebelastningen, der kan være farlig for dit kæledyr.
 • Frisk hundemad er let at opbevare og mere fordøjeligt for kæledyr. Det bliver lettere for hudens mave at nedbryde foderet og optage næringsstofferne. Derfor bevarer opvarmet mad også en god tarmsundhed.
 • Frisk hundemad er vigtigt for et godt helbred og fremmer også en skinnende hudpels. Du kan bemærke sådanne ændringer meget kort efter skiftet til let opvarmet mad.
 • At skifte til let opvarmet mad fremmer også en god mundsundhed hos hunde og katte. Mere fordøjelig mad bruger mindre tid på tænderne og forhindrer opbygning af tandsten og tandkødsinfektion. Korrekt fordøjelse fører også til god lugt fra munden.
 • Hunde, der fodrer med let opvarmet mad, er mindre tilbøjelige til mange problemer, såsom mave-tarmbesvær, der fører til diarré, nyre- og blæreproblemer og overdreven fedtudvikling.
 • Hunde elsker at spise tilberedt mad, og det holder dem aktive og legesyge. Når hunden er glad og aktiv, frigiver hjernen kemikalier, der forhindrer angst og gør dit kæledyr stressfrit.
 • Frisk hundemad er fri for konserveringsmidler, kunstige smagsstoffer og overdrevne kalorier. Alle disse ting er ansvarlige for dårligt helbred, der fører til alvorlige konsekvenser.
 • Kæledyr er ofte allergiske over for nogle rå fødevarer, hvede og korn. At fodre let kogt mad er godt for allergiske kæledyr.
 • Let tilberedt mad bevarer meget af sine naturlige næringsstoffer sammenlignet med forarbejdet eller dåsemad. Let madlavning har flere aromaer og fremkalder mere appetit hos kæledyr, da det indeholder en afbalanceret mængde aminosyrer, fedtstoffer og antioxidanter.
 • Korrekt fordøjelse fører også til fast afføring og forbedrer afføringen. Let tilberedt mad er også fri for parasitter og orme.

Prøv MÆT frisk hundemad

Hvis du ikke har lyst til at skifte til BARF, men du gerne vil give din hund en mere naturlig og mindre forarbejdet diæt, så kan du prøve frisk hundemad fra MÆT.

MÆT frisk hundemad er lavet af nordisk kød og grøntsager, som er blevet mildt tilberedt ved sous-vide og indeholder ingen konserveringsmidler. Ved at tilberede maden mildt, har vi minimeret risikoen for bakterier, samtidig med at næringsstofferne beholder deres værdi, og maden er nemmere at fordøje.

MÆT frisk hundemad opbevares i køleskabet og er klar til servering.

Lad din hund prøvesmage lækkerierne. Få MÆT frisk hundemad og naturlige snacks leveret lige til døren.

Konklusion

De dyrlæger vi arbejder sammen med anbefaler let, tilberedt hundemad. Intet er vigtigere end din hunds sundhed og gå aldrig på kompromis med det.

Et informeret valg er et godt valg. Så sørg for at søge råd fra din opdrætter, andre hundeejere og dyrlæge samt besøge pålidelige onlinekilder. At finde ud af andres erfaringer og viden vil hjælpe dig, hvis du overvejer at lade din hund spise råt.

Skriv et svar

Luk
Log ind
Luk
Kurv (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.Sprog