Har min hund brug for allergivenligt hundefoder som MÆT?

Mistænker du, at din hund har fået allergi? Dette er desværre mere og mere almindeligt. Men skal man så skifte til allergivenlig hundefoder, eller hvad er der af muligheder?

Hunde kan have fødevareallergi, ligesom mennesker og andre kæledyr såsom katte. Disse fødevareallergier varierer afhængigt af deres sværhedsgrad og spænder fra kløende til irriterende og endda farlige. Fødevareallergi kan begynde i alle aldre i hundens liv, og udgør 10% af alle typer allergier hos hunde. Det kan være en meget frustrerende oplevelse både for dig og din hund. Andre allergiske reaktioner hos hunde beskrives af de fleste dyrlæger som miljøallergener såsom pollen, græs, støvmider, skimmel, fjer, cigaretrøg, skadedyr, kemikalier og endda medicin.

Fødevareallergier opstår som et immunrespons i kroppen som reaktion på en ingrediens. Det er, når kroppen fejlagtigt anser maden som skadelig for din logrende vens krop. Som et resultat udløser immunsystemet en række reaktioner, der producerer antistoffer og i sidste ende viser symptomer. Disse allergier kan forekomme i ethvert køn og i alle aldre.

Allergi hos hund og symptomer du kan mærke

Vi hundeejere kan godt lide at tilbringe næsten hele dagen med vores firbenede venner. Dette gør det lettere at se, om der er noget usædvanligt i dit kæledyrs adfærd. Sandsynligvis så kan de fortælle om fødevareallergiske symptomer. Disse er ret oplagte, da tegnene bliver tydelige og let identificerbare. Nogle af disse fremstår som kløende hud, herunder ører, poter og fordøjelsesproblemer. Nogle andre symptomer inkluderer hududslæt, hævelse i ansigtet og øreinfektioner. Disse symptomer kan klassificeres bredt i tre typer: inflammatorisk, dermatologisk og fordøjelsessystemet.

#1 Inflammatoriske symptomer

Fødevareallergi resulterer i betændelse i forskellige kropsdele. Det kan også involvere øreinfektioner af kronisk karakter, hævelse af ører, ansigt, øjenlåg, læber og løbende øjne. Hævelse forekommer i membranerne omkring hundens øjne og næse. Denne hævelse opstår på grund af frigivelse af histaminer i kroppen som reaktion på en allergisk reaktion. Antihistamin-lægemidler kan hjælpe med at mindske disse hævelser i forskellige kropsdele.

#2 Dermatologiske symptomer

Hudirritation og kløe er almindelige symptomer på allergi i hundemad. I sådanne tilfælde kan du se din hund konstant klø og slikke kroppen, mens dens hud ser betændt ud med tilstedeværelsen af ​​nældefeber. Symptomer på hud kan også opstå på grund af loppebid eller andre allergener som pollen eller støv. Derfor er du nødt til at få din hund tjekket af en kvalificeret dyrlæge, så den rette diagnose kan stilles.

#3 Fordøjelsessymptomer

Hunde med fødevareallergi udviser ligeledes symptomer, der involverer fordøjelsessystemet. Hunden kan kaste op, frigive vedvarende ildelugtende gas, samt få diarré. Disse fordøjelsestegn kan også forekomme på grund af andre problemer, men hvis du ser kronisk fordøjelsesbesvær hos din lodne ven, har den muligvis en fødevareallergi. Tegn på fordøjelsesproblemer inkluderer:

 • Smerte ved afføring
 • Smerter i maven
 • Opkast
 • Diarré; med afføring indeholdende blod og slim.

Få dit kæledyr tjekket af en dyrlæge, hvis problemet forværres og vedvarer over længere tid.

Hunde kan være allergiske over for enhver fødevareingrediens, men visse kødtyper og korn er mere tilbøjelige til at udløse allergi hos hunde. Læs mere om symptomerne på fordøjelsesproblemer og mulige løsninger.

hunde allergi maet allergivenlig hundefoder | MÆT

Protein allergi hos hunde

Proteiner er ofte synderen og ingrediensen, der giver anledning til fødevareallergi – også fra mejeriprodukter. Oksekød, fisk, kylling, kanin, svinekød, lam, æg, majs, hvede, soja og mælkeprodukter er de hyppigst nævnte ingredienser af ejere. Hunde, der har proteinallergi, kan vise mange symptomer, der varierer fra tilstand til tilstand. De mest almindelige symptomer er:

 • Opkast         
 • Hududslæt         
 • Kvalme         
 • Kløe         
 • Løbende næse         
 • Hudlæsioner overalt på kroppen         
 • Chok

Læs mere om de forskellige proteinkilder i hundefoder samt hvilke der er fordelagtige for en hund med allergi

Hunde og glutenallergi

Tegn på din hund er følsom over for gluten inkluderer:  

 • Kedelig og usund pels        
 • Anfald af diarré       
 • Vægttab       
 • Kroniske øreinfektioner      
 • Røde kløende poter       
 • At tygge eller slikke poter ofte       

Disse symptomer kan også være tegn på andre problemer, så hvis du har mistanke om, at din hund er allergisk over for gluten, bør du konsultere din dyrlæge, som vil være i stand til at foretage yderligere kontrol for at bekræfte med sikkerhed.   

Gluten fra hvede er den mest almindelige kulhydratkilde, der forårsager allergi hos hunde. Ikke alle kornsorter er dog dårlige. Læs mere om de forskellige kornsorter samt deres fordele og ulemper i hundefoder. Hver gang hunde spiser disse fødevarer, tager kroppen dem ind som antigener. Som forsvar kæmper antistofferne mod dem, hvilket resulterer i symptomer.

Konserveringsmidler i hundefoder

Konserveringsmidler kan være årsagen til alle disse ubehagelige problemer, som mange hunde lider af. Så snart du fjerner alle konserveringsmidler fra din hunds diæt, vil du se en positiv ændring.    

Listen er dog ikke begrænset til disse tre typer af stoffer alene. Enhver fødevareingrediens kan til enhver tid være en kilde til allergi. Selvom proteiner er de mest almindelige, kan tilsætningsstoffer og andre stoffer stadig være i samme race. Fødevareallergi skal ikke misforstås som madintolerance, da madintolerance ikke involverer immunsystemet, i modsætning til fødevareallergi. For eksempel er madintolerance madforgiftning, hvilket resulterer i fordøjelsesbesvær.

Tør vs. Frisk, let opvarmet hundefoder - MÆT
Forskellen på høj forarbejdet hundefoder og mere naturligt hundemad.

Hvorfor nogle hunde er mere tilbøjelige til at få allergi

Uanset om det er på grund af madindtagelse, loppeangreb eller miljøforurening, kan allergi være en psykisk og fysisk hård oplevelse for dit kæledyr. Når vi taler om fødevareallergi, er racerene hunde mere tilbøjelige i forhold til de blandede racer. Men det betyder ikke, at blandede racer ikke kan blive allergiske over for mad. Det afhænger af den genetiske sammensætning af racen, der gør den specifikke hunderace mere tilbøjelig til at være allergisk. En allergisk reaktion er faktisk et unormalt immunrespons fra kroppen mod et harmløst protein. På grund af forskellige genetiske sammensætninger reagerer hunderacerne på forskellige allergener, mens nogle overhovedet ikke reagerer. For at nævne et par racer, der har større risiko for fødevareallergi, er disse:

 • Amerikansk pitbull terrier         
 • Bichon Frise         
 • Boxer         
 • Bruxelles griffon         
 • Cocker spaniels         
 • Schæferhund         
 • Golden retriever         
 • Labrador retrievere         
 • Maltesere

Behandling hos dyrlægen ved allergi hos hund

På grund af ligheden mellem kliniske tegn involveret i fødevareallergi og andre allergier og hudsygdomme, er det vanskeligt at diagnosticere en fødevareallergi. Fjernelse af ingredienser fra din hunds kost kan hjælpe med diagnosen. Få hjælp fra en dyrlæge og giv vedkommende en komplet diæthistorie for dit kæledyr. Baseret på dette diætdiagram vil din dyrlæge være i stand til at designe en særlig diæt “eliminationsdiæt” til dit kæledyr, der vil have fjernet potentielle allergener i hundemad, som det muligvis tidligere har indtaget.

Fysisk undersøgelse

Kontakt en dyrlæge der udfører en fuldstændig fysisk undersøgelse af din hund med primært fokus på huden og det generelle helbred. Husk, at selvom den fysiske undersøgelse viser lignende fødevareallergiske symptomer, vil din dyrlæge udføre nogle flere tests for at bekræfte andre hudproblemer. Til det vil vedkommende udføre huddiagnosticeringstest. Disse tests inkluderer hudafskrabning og cytologi, hvor dyrlægen vil undersøge cellerne i din hunds hud. I tilfælde af fødevareallergi er blodprøver generelt ikke nyttige til diagnosticering.

Elimineringsdiæt

Den bedste og nemmeste måde at diagnosticere fødevareallergi hos din bedste ven er ved at gennemføre madforsøg ved hjælp af en elimineringsdiæt. Til dette formål kan du få hjælp og vejledning fra dyrlægen i dit område. Vedkommende vil designe en elimineringsdiæt, der vil eliminere det potentielle fødevareallergen, samtidig med at det er designet til, at din hund stadig kan få sine ernæringsmæssige behov opfyldt. Til dette formål skal du give en detaljeret historie om den tidligere diæt, som du tilbød din hund. Lad os nu se, hvad elimineringsdiæten er baseret på.

Elimineringskosten er designet til at indeholde en ny proteinkilde, kendt som et nyt protein, der ikke tidligere har været inkluderet i hundens kost. Dertil inkluderes også en kilde til kulhydrater såsom ris og stivelse. De mest almindelige proteiner, der anvendes i elimineringskosten er laks, hest og and. 

Følg den designede eliminationsdiæt nøje og tilbyd ikke anden mad under forsøget til din hund. Dette gælder også aromatiseret medicin og mad ved bordet. Disse fødevarer kan have den skyldige ingrediens, og derfor er det vigtigt, at du ikke fodre din hund med andet end det, der står i diætplanen. Ligeledes kan kosttilskud og tyggelegetøj være ødelæggende for forsøget, og du bør derfor også afholde din hund fra det.

Allergifoder til hunde

Hvilken slags allergivenlig hundefoder kan du give din hund? Det er det hyppigst stillede spørgsmål blandt kæledyrsejere, der står i denne situation. Som hundeejer er din første prioritet, at din hund skal være sund og glad. En god diæt er vigtig for at holde din vovse i topform.

Foder med hydrolyserede proteiner 

Du kan vælge kommercielle diæter, der har hydrolyserede proteiner. Disse er nyttige, da proteinerne opdeles i dets mindre underenheder kendt som aminosyrer, hvilket gør dem lettere fordøjelige og mindre tilbøjelige til at forårsage allergi.

Hjemmelavet hundemad

Det bedste hundemad mod allergi er det, der er hjemmelavet, fordi du så ved præcis hvad du fodrer din hund med. Men den hjemmelavede diæt kræver også meget arbejde. Derudover bør en hjemmelavet elimineringsdiæt kun tilberedes med dyrlægens ernæringsekspertise, så du sørger for at opfylde din hunds ernæringsmæssige behov.

Frisk, let tilberedt hundemad

Vi anbefaler MÆTs friske hundemad, som er allergivenlig. Den fås både i glutenfri og kornfri varianter, lavet af rigtigt kød og grøntsager fra nordiske gårde. Måltiderne er sammensat af en ernæringsekspert, så din hund får alle de nødvendige næringsstoffer. Maden bidrager til en god fordøjelse og sund pels.

MÆT frisk hundemad opbevares på køl og er klar til servering. Så kan du slappe af, mens din hunds symptomer forsvinder og den bliver gladere. 

Allergivenlig hundefoder
MÆT frisk hundemad fås med og uden ris

Det bedste allergivenlig hundefoder

MÆT hundemad er glutenfri og super velsmagende. Et eksempel på, hvad der er på menuen, er vores friske Pork Risotto. Fyldt med lækkert svinekød, organer, ris, gulerødder, blomkål, spinat, kartoffelfibre, vitaminer og mineraler. Din hunds hale vil helt sikkert logre, når dette lækre kvalitetsmåltid serveres. Denne naturlige diæt har alt, hvad din hund har brug for for at være fit, stærk og sund. Og hundene elsker det. MÆTs friske diæt indeholder en god mængde protein, moderat fedt med få kulhydrater og inkluderer:

 • Muskler og organer – ikke kværnet affaldskød
 • Sunde grøntsager
 • De daglige vitaminer

Ud over at være majs- og glutenfri har den mildt-tilberedte diæt adskillige fordele, såsom at være med til at forbedre hundens fordøjelsessystem og at løse maveproblemer, som mange hunde kan lide af pga. en dårlig diæt. Hunde bør ikke spise højt-forarbejdet hundemad. De bør spise ægte kød og grøntsager for at få det, de har brug for og fortjener at blive stærkere og sundere. 

Normalt bliver hunde hurtigt vant til frisk mad, hvilket de nyder. For de fleste hunde forårsager denne nye diæt ikke problemer. Hvis din hund får løs afføring, vil den være normal igen efter en uge eller to. 

Når du forbedrer din hunds diæt ved at fodre med MÆT hundemad, vil din hund blive gladere og sundere. 

Prøv frisk hundemad, lavet af rigtigt kød og grøntsager fra nordiske gårde
albus cta | MÆT 😍 Fantastisk smag- og duftoplevelse for din hund
💚 Mildt tilberedt, ingen konserveringsmidler
🐾 Bidrager til god fordøjelse og flot pels

Ofte stillede spørgsmål – Allergivenligt hundefoder

Hvornår kan jeg give min hund allergivenligt hundefoder?

Du kan give allergivenligt hundefoder fra din hund er hvalp (fra 4 ugers-alderen). Giver du allergivenligt hundefoder fra starten, kan du forebygge mod forskellige fødevareallergier hos din hund.

Er din hund ikke længere hvalp, kan du stadig skifte til allergivenligt hundefoder. Her er det en god idé, at du laver overgangen så blid som muligt, så dens mave og tarme kan omstille sig til den nye kost på en god og sund måde.

Læs mere i vores artikel om allergivenligt hundefoder
Find MÆTs allergivenlige hundefoder her

Hvordan kan jeg se om min hund har allergi?

Din hund kan udvise forskellige symptomer på allergi, såsom hududslæt, overdreven slikken og biden i poterne, røde poter, diarré og usund pels. Udviser din hund tegn på allergi, bør du hurtigt tage kontakt til din dyrlæge, så din hund kan blive udredt og få den rette behandling.

Læs mere om allergisymptomer hos hunde i vores artikel om hundeallergi

HVordan kan jeg hjælpe min hund, hvis den har allergi?

Udviser din hund tegn på allergi, bør du som det første søge råd og vejledning hos din dyrlæge. De vil kunne hjælpe dig ift. udredning af din hund, samt give råd og vejledning ift. behandling. Det kan være forskelligt, hvordan du skal håndtere din hunds allergi, og derfor er det godt at søge råd hos din dyrlæge, så din hund kan få den rigtige behandling.

Skriv et svar

Luk
Log ind
Luk
Kurv (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.