Hvorfor spiser hunde græs

Man kan som hundeejer godt undre sig over hvorfor spiser hunde græs – og er det godt eller skidt? Det er ikke ualmindeligt at se din hund snuppe en mundfuld græs under deres daglige gåtur. Har du nogensinde undret dig over, hvorfor hunde gør det?

Spoiler alert: Der er mange spekulationer og teorier, men der er begrænset forskning til at forklare 100% hvorfor hunde spiser græs. Så sandheden er, at ingen ved det med sikkerhed. Forskere har dog dannet et par teorier og modbevist nogle myter baseret på den forskning, vi har.

Er det en delikatesse eller skadeligt for hunde at spise græs?

Det første, du skal vide, er, at hunde, der spiser græs, er ret almindelige og generelt ikke noget at bekymre sig om. Der er intet skadeligt for hunden i selve græsset. Nogle hundeejere er bange for at hunden vil udvikle allergier eller andre sundhedsproblemer ved at spise græs, men der er ingen beviser for, at græs kan skade din hunds helbred.

Hund kaster op

Spiser din hund store mængder græs, og kaster efterfølgende op, er der dog en god idé at få din hund undersøgt af din dyrlæge, så kan der nemlig være et underliggende problem. Hvis hunde går rundt og har lidt småkvalme, kan de nemlig godt finde på at spise græs. Græsset irriterer maveslimhinden en smule, og er med til at hjælpe hunden med at kaster op. Det er derfor værd at undersøge at der ikke er et underliggende problem, hvis din hund har en stor appetit på græs.

hvorfor spiser hunde græs
Hvorfor spiser hunde græs?

5 teorier om hvorfor spiser hunde græs?

Hunde ikke 100% kødædere (carnivorer). Hundens forfader ulven spiste oftest hele byttet, inklusiv indholdet i maven. De spiste også bær, frugter, grøntsager og anden vegetabilsk føde de kunne finde i naturen. Det er altså ikke unaturligt for hunde at spise græs da ulven også gjorde det.

Teori 1: Deres instinktive adfærd

Nogle forskere spekulerer i, at det at spise græs er en instinktiv adfærd for hunde, der har udviklet sig fra deres ulveforfædre. Vi ved fra forskning på ulve, at 2-10 % af deres maveindhold kan indeholde plantemateriale. Vilde hunde (fra Canidae-familien, som omfatter ulve, sjakaler, ræve og prærieulve) er også blevet observeret at spise græs.

Teori 2: En naturligt supplement af næringstoffer

En teori er, at de finder næringstoffer i græsset såsom fiber, calcium og protein.

Fiber hjælper med at holde dit fordøjelsessystem sundt ved at hjælpe maden med at passere lettere igennem. 

Calcium er et vigtigt mineral, der hjælper med at opbygge stærke knogler og tænder. Endelig har hunde også brug for protein. Protein hjælper dem med at opretholde muskelmasse og styrke.

Der er flere der mener at det er en misforståelse at hunde spiser græs, fordi de mangler noget i deres kost. Hvis du fodrer din hund med et godt fuldfoder der er fremstillet til hunde, skal du ikke bekymre dig for om din hund får alle de næringsstoffer den har behov for, fordi den er glad for at spise lidt græs en gang imellem.

Ulve og hunde er primært kødædere, men spiser også frugt og grønt for at få alle de nødvendige næringstoffer.

Nye undersøgelser har vist, at hunde har udviklet evnen til at fordøje kulhydrater som reaktion på deres domesticering og sameksistens med mennesker. Kulhydrater er sukker, stivelse og fibre, der hovedsageligt findes i frugt, korn, grøntsager og mælkeprodukter. Hvis hunde kan fordøje nogle kulhydrater, betyder det så, at hunde kan fordøje græs? Svaret er nej, græs passerer hovedsageligt ufordøjet gennem hundens tarmkanal.

Teori 3: Hunde er nysgerrige og elsker at tygge

Hunde, især yngre hunde, udforsker verdenen med deres mund. At spise græs kan være noget, de prøver, ligesom nogle børn spiser snavs. Der er også de der mener at hunde elsker at spise græs, da de har et instinktivt ønske om at tygge på ting. Det dem til at føle sig bedre. De virker gladere, når de tygger på græs. 

Teori 4: Græs smager godt og giver energi

Dine hund spiser græs fordi den elsker smagen og det giver dem energi. Særligt det nye græs om foråret smager sødt, da dagene ofte er varme og nætterne kolde. I dagtimerne produceres sukkerstoffer som græsset bruger til at vokse om natten. Da sukkeret ophobes i græsset, så smager det sødt. 

Græs er altså som slik for hundene og smager helt fantastisk. 

Teori 5: Det er godt for hundemaven og tandplejen

For det andet holder det dem sundere. Det hjælper med fordøjelsen og forhindrer forstoppelse. For det tredje hjælper det dem med at forblive slankere. Græs indeholder færre kalorier end andre fødevarer, så det hjælper dem med at tabe sig. For det fjerde hjælper det dem med at leve længere. Undersøgelser viser, at hunde, der spiser græs, har en tendens til at leve længere end dem, der ikke gør.

Det hjælper også med at holde deres tænder rene og stærke.

Konklusion

De fleste dyrlæger er enige om, at græsspisning ikke er skadeligt for hunde, så længe der ikke sprøjtes giftige stoffer på græsset. Men hvis dit hunds græsspisning virker overdreven eller ledsages af andre tegn på sygdom, er det altid bedst at konsultere din dyrlæge.

Så selvom vi måske ikke har et endegyldigt svar på, hvorfor hunde spiser græs, er det godt at vide, at der normalt ikke er grund til bekymring. De følger måske gamle instinkter, søger næringsstoffer eller nyder bare lidt sjov. Er det ikke fascinerende at opdage disse sære vaner hos vores firbenede venner?

Er du sulten efter flere fakta om hunde?

Hvis du elsker at lære om din firbenede ven og gerne vil forstå mere om deres adfærd og behov, så download vores gratis e-bog: Hundekammerater: En omfattende guide til hunderacer. Den er spækket med detaljerede profiler af populære racer, træningstips, ernæringsråd og sjove hundefakta. Vi sender også løbende tips og tricks om hunde-ernæring, træning og general underholdning.

Ofte Stillede Spørgsmål om hvorfor hunde spiser græs

Er det skadeligt for hunde at spise græs?

Der er intet skadeligt for hunden i selve græsset. Nogle hundeejere er bange for at hunden vil udvikle allergier eller andre sundhedsproblemer ved at spise græs, men der er ingen beviser for, at græs kan skade din hunds helbred.

Hvad betyder det når hunde spiser græs?

Der er mange spekulationer og teorier, men der er begrænset forskning om hvorfor hunde spiser græs. Så sandheden er, at ingen ved det med sikkerhed. Forskere har dog dannet et par teorier som du kan læse i denne artikel.

Kan hunde spise for meget græs?

Spiser din hund store mængder græs, og kaster efterfølgende op, er der dog en god idé at få din hund undersøgt af din dyrlæge, så kan der nemlig være et underliggende problem.

Kilder

Bjone, SJ, Brown, WY, & Price, IR (2007). Græsspisemønstre hos tamhunden, Canis familiaris. Seneste fremskridt inden for dyreernæring Australien, 16, 45-49. http://intercom.virginia.edu/SurveySuite/Surveys/

Kang, BT, Jung, DI, Yoo, JH, Park, C., Woo, EJ, & Park, HM (2007). Et foderreagerende etui med højt fiberindhold hos en puddelhund med langvarig plantespiseadfærd. Journal of Veterinary Medical Science, 69(7), 779–782. https://doi.org/10.1292/jvms.69.779

McKenzie, SJ, Brown, WY, & Price, IR (2010). Reduktion i græsspiseadfærd hos tamhunden, Canis familiaris, som reaktion på en mild mave-tarmforstyrrelse. Applied Animal Behavior Science, 123(1–2), 51–55. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2009.12.003

Sueda, KLC, Hart, BL og Cliff, KD (2008). Karakterisering af plantespisning hos hunde. Applied Animal Behavior Science, 111, 120-132. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2007.05.018

Skriv et svar

Luk
Log ind
Luk
Kurv (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.Sprog