Der findes mange forskellige diæter til hunde, og det kan være svært som hundeejer at beslutte, hvilken der er bedst for vores bedste firbenede venner. I det følgende vil vi gennemgå et bredt udvalg af ingredienser – både proteinkilder, kulhydrater i form af udvalgte grøntsager og ris og vitaminer og mineraler – og til slut vil vi understrege, hvad hunde absolut ikke må få at spise.
Hunde har brug for en balanceret diæt
Hunde er stort set kødædere, og der er nogle forhold, hvor hunde kan være nødsaget til at blive altædende på grund af mangel på bytte i naturen eller under barske vejrforhold. Hunde har været altædende i århundreder, og deres kroppe har udviklet sig til hurtigt at fordøje stivelse. For at imødekomme deres ernæringsmæssige krav, skal der gives en kombination af plante- og dyrefoder for at opnå en balanceret diæt.
Hundemad skal bestå af meget protein og fedt fra kød. Dog er hunde i stand til at absorbere næringsstoffer fra flere vegetabilske kilder, sålænge disse behandles korrekt. For at sikre den rette balance mellem energi, protein, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler indeholder det meste hundefoder både animalske og vegetabilske kilder til ernæring.
Når du kigger på ingredienslisten, skal du huske på, at det foderet indeholder mest af står først. Du skal dog også være opmærksom på, at ingredienserne kan angives både i tør vægt og i frisk vægt.
For eksempel indeholder et kilo kyllingekødmel mere protein end et kilo frisk kyllingekød. En tommelfingerregel er dog, at du skal kunne finde en animalsk proteinkilde (helst i tørvægt) et af de første 3 steder på ingredienslisten, hvis du vil have et foder med god absorption.
Det er derfor vigtigt at sikre, at din hund spiser den rigtige slags mad fra starten, og vigtigst af alt skal det være en afbalanceret diæt, der består af en sund mængde proteiner, kulhydrater og fedt.
Næringsstoffer i hundemad er opdelt i følgende kategorier:
Protein
Fisk, kylling, lam, oksekød, svinekød, vildt, mm. Kært barn har mange navne. Disse er alle animalske proteiner passende til hundemad. Dertil findes der planteingredienser såsom sojabønner og majsgluten, og faktisk betragtes sojabønnemel som en af de rigeste former for plantebaserede proteiner. Proteiner er de essentielle aminosyrer, der sørger for både hår, hud, negle, sener, muskler og ledbånd. Derudover spiller proteiner en central rolle i hormonproduktionen. For at sikre sin hund et sundt og aktivt liv, er det nødvendigt at give en komplet diæt. Protein er en vigtig bestanddel af en hunds kost – ligesom med os mennesker.
Proteiner spiller vigtige roller i kroppen, såsom:
- Bevarelse af hudens struktur, negle og muskler
- Opretholdelse af immunforsvarets aktivitet
- Dannelse af enzymer
Hvor meget protein har din hund brug for?
Proteinkravene hos hunde varierer alt efter deres alder. Forskere anbefaler, at en hvalps kost skal bestå af 29% protein (efter vægt), hvorimod en voksen hunds kost skal bestå af blot 18% protein. De samlede kalorier i en hundekost skal have 25% fra proteiner.
Hvad er de bedste proteiner til hunde?
Når du ser på etiketten, skal kød stå som den første ingrediens. Her er nogle almindelige, sunde proteinkilder:
- Kylling
- Fisk (laks, hvidfisk)
- Svinekød
- Oksekød
- Kalkun
- And
- Lam
- Kanin
- Hest
Læs om de forskellige sunde proteinkilder for hunde og hvilke der er særlig gode for aktive eller hunde med allergi.
-
Vare på tilbudStop madspild – 20 ruller Frisk Hundemad449,00 kr.
799,00 kr. -
Beef Deli39,95 kr.
-
Lax Risotto – Hundfoder med lax39,95 kr.
-
Chicken Risotto39,95 kr.
-
Fläsk Deli39,95 kr.
-
Kyckling Deli39,95 kr.
-
Pork Risotto39,95 kr.
Fedt
Fjerkræ, fisk og nogle olier er rige på fedtstoffer. For meget fedt forårsager fedme hos hunde – ligesom med os mennesker. Det handler om den rette balance både ift. fedtindtag og motion. Andre fedtkilder inkluderer vegetabilske olier og hørfrø. De sørger for nogle vitale kropsfunktioner såsom at opretholde kropstemperaturen, kontrollere betændelse og mange flere. Fedt giver også essentielle omega 6 og omega 3 fedtsyrer. Begge typer fedtsyrer er essentielle for vedligeholdelse af hud og pels og korrekt membranfunktion.
Fedt giver 2,5 gange større energi end proteiner, men deres fordøjelse er lidt mere kompleks end proteinfordøjelse er hos hunde. Kommerciel hundemad indeholder normalt 5-20% fedt, men det kan øges til en forsyning på 25-50% hos hunde med mere betydningsfulde energibehov under amning, vækst (hvalpe) og fysisk anstrengelse.
Kulhydrater
Kulhydrater giver let energi i kroppen. De kilder kulhydrater med allermest energi er planter og korn. Derudover karakteriseres kulhydrater også som sukker og fibre, som giver energi.
Når vi taler om kulhydrater i hundemad, er der ingen generel anbefaling fra forskning på området, fordi hunde ikke umiddelbart har noget ernæringsmæssigt behov for kulhydrater. Hunde har i bund og grund kun brug for energi fra en diæt af proteiner og fedt. En acceptabel diæt med et minimal kulhydratindhold, består af 14% kulhydrater. Hunde kan let omdanne sukker som glukose eller fruktose til fungerende energi.
Vitaminer og mineraler
Både vitaminer og mineraler er afgørende for knoglevækst, blodpropper og energiproduktion. Vitaminer som A, D, E, K er fedtopløselige vitaminer, mens B-kompleks vitaminer og C-vitamin kræver vand til absorption i kroppen.
Vi har uddybet udvalgte grøntsager længere nede på siden. Her kan du blandt andet læse om deres fordele og hvilke vitaminer og mineraler de indeholder.
Er du interesseret i at lære mere om din hunds kostbehov?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og download vores omfattende ebog: Firbenede Foodies, om hundens ernæring og sundhed!
Dette skal du overveje, når du fodrer din hund
Følgende punkter er overvejelser du skal være opmærksom på, når du giver din hund mad:
- Kogt kød som f.eks. kylling eller lam, der er tilberedt ift. madlavningen i hjemmet, er godt for din hund, fordi det er friskt og uden konserveringsmidler. Der er desværre meget hundemad, der indeholder konserveringsmidler, og det er ikke godt for en hunds helbred.
- Konserveret kød såsom tun og laks bør fodres lejlighedsvis og ikke regelmæssigt, fordi tun indeholder methylkviksølv, hvilket er farligt for hundens sundhed. for det andet kan konserveringsmidler i dåse fødevarer forårsage skadelige virkninger.
- Tilsætningen af rå revet gulerod, græskar, ærter og bønner vil tilføje fiber til hundens kost
- Giv ikke din hund kogte knogler eller giftige stoffer som løgsauce. Det lyder måske uskadeligt, men denne type mad er skadelig for din hunds helbred.
- Fødevarehygiejne skal sikres hele tiden, så din hund ikke får nogen farlig bakteriel infektion som f.eks. salmonella og campylobacter.
- Det er altid en god idé at konsultere en dyrlæge, der er hundeernæringsekspert, som kan forklare den optimale diætplan for din hund.
Hundefoder med ris er glutenfri hundefoder
Ris er en vidunderlig kilde af kulhydrater til hunde. Udover kulhydrater indeholder ris både proteiner og fibre. Desuden er ris en god kilde til D-vitamin og jern. D-vitamin styrer niveauet af calcium og fosfor, og jern hjælper med dannelsen af hæmoglobin, som sørger for at transportere ilt fra lungerne ud til kroppens væv som musklerne og hjernen.
Udover de sundhedsfaglige fordele ved ris, så kan rigtig mange hunde godt lide smagen af ris i deres mad, og derudover har en hunds fordøjelsessystem godt af ris. Eftersom hvide ris indeholder skaller og klid, sænkes mængden af det totale fiberindhold og kalorieindholdet øges en smule sammenlignet med brune ris.
Når hunde har diarré, anbefaler dyrlæger ofte at give hunden kogte hvide ris med kogt kylling, fordi denne kombination beroliger mave-tarmkanalen, og ingrediensernes indhold af både fiber og stivelse tilfører fasthed og masse til afføringen. Her er vores friske hundemad med ris:
-
Salmon Risotto – Hundefoder med laks39,95 kr.
-
Chicken Risotto39,95 kr.
-
Pork Risotto39,95 kr.
Hvad må hunde ikke spise
Det kan være svært som familie ikke at “forkæle” sit firbenede familiemedlem Hunde betragtes som de bedste ledsagere for vores familie; at fodre dem noget mad kan være skadeligt. Hunde kan ikke spise fedtet eller fedtet mad; de kan få diarré. Følgende er de giftige fødevarer til hunde.
- Avocado – indeholder persin, som er giftigt fordi det påvirker hundens mælkekirtler og hjerte.
- Ben – fra fjerkræ udgør en potentiel risiko for alle hunde, fordi de kan splintres og sætte sig fast i spiserøret og/eller maven. Man kan dog give sin hund rå okseben, men hvis din hund ikke er vant til at spise ben, så skal du give det i små mængder for ikke at risikere, at din hund får diarré.
- Chokolade – indeholder teobromin, som er farligt, fordi det påvirker flere dele af kroppen, såsom nervesystemet, vejrtrækningen og urinorganerne.
- Druer og rosiner – kan forårsage akut nyresvigt ved nogle hunde.
- Nødder – indeholder et højt indhold af svampesporer, er ofte meget salte og kan sætte sig fast i halsen. Derudover indeholder særligt macadamia nødder et ukendt giftstof, der påvirker muskler, fordøjelsessystem og nervesystemet.
- Svampe – mange svampearter er mindre egnede for hunde, og nogle er giftige.
- Tulipaner, påskeliljer og blomsterløg – mange blomster og særligt løgplanter er giftige. Hvis din hund har gravet nysatte blomsterløg op, er det vigtigt at tale med dyrlægen for at finde ud af, om den pågældende art er giftig for dyr.
- Rabarber og rabarberblade – indeholder oxalsyre, som i høje doser kan være dødeligt. bør ikke gives for ofte til hunden, da det hæmmer dannelsen af røde blodlegemer.
- Xylitol – er et kunstigt sødemiddel, der findes i mange madvarer og særligt i tyggegummi. Hvis din hund får for meget xylitol, får det din hunds blodsukker til at falde, hvilket kan give permanente leverskader.
Læs mere om hvad kan hunde ikke tåle at spise.
Hvordan sikrer du, at din hund får alle de næringsstoffer, den har brug for?
For at sikre at din hund får alle de næringsstoffer, den har brug for i løbet af en dag, skal du vælge en balanceret diæt, der indeholder en blanding af alle de nødvendige fødekilder, såsom proteiner, kulhydrater, vitaminer, mineraler og fedtstoffer. Tag altid hensyn til din hunds alder og fysiologiske behov. Dette er ekstremt vigtigt for, at din hund er glad og sund.
💚 Mildt tilberedt, ingen konserveringsmidler
🐾 Bidrager til god fordøjelse og flot pels
Konklusion
Hver hund er unik og kan have specifikke kostbehov afhængigt af alder, race, størrelse og helbredstilstand. Derfor er det altid bedst at rådføre sig med en dyrlæge eller en ernæringsekspert, før du foretager større ændringer i din hunds kost.
Uanset om du kigger på kommercielt fremstillet hundefoder eller overvejer hjemmelavede måltider til din hvalp, skal du huske, at en afbalanceret, nærende kost er nøglen til din hunds sundhed og lykke.