mæt hvalp

For at give en ny hvalp i familien den bedste start i livet, skal du naturligvis sørge for at imødekomme alle dens behov. Hvalpe er utroligt søde, legende og energiske små skabninger. De kan få os til at grine til vi græder og de elsker deres mennesker ubetinget hele deres liv.

Man kan som ny hundeejer have mange bekymringer og spørgsmål, som f.eks. hvor meget en hvalp skal spise, eller hvor meget en hvalp sover. Derudover kan der være spørgsmål angående, hvor langt en hvalp må gå og om hvalpe har godt af socialisering med andre hunde. En helt anden bekymring kan være ift. hvalpens renlighedstræning og om den kan holde sig om natten.

Som tak for denne ubetingede kærlighed skal du også give din hvalp en god og sund base for at begynde livet. Det er ret ligetil at imødekomme deres behov; du skal bare vide, hvad der er nødvendigt for, at en hvalp lever et glad og sundt liv.

I denne hvalpeguide, vil vi tale om 5 gode råd relateret til hvalpe fra hundemad til daglige rutiner og søvnrytmer til træning og socialt samvær:

Guide til at få en ny hvalp i familien

ny hvalp i familien | MÆT

Når du får din nye hundehvalp med hjem, er det vigtigt, at du allerede har fået købt alt det din hvalp får brug for, når den skal bo hos dig. Til dette formål har vi lavet en indkøbsliste til hvalp, så du kan være sikker på, at du har fået købt alle de ting, der vil hjælpe dig og din hvalp.

Indkøbsliste til hvalp

Denne tjekliste kan indeholde følgende emner

  • Madskål
  • Vandskål
  • Hundesnor
  • Halsbånd + navnetag med navn og telefonnummer
  • Legetøj
  • Hvalpevenlig mad
  • Hundeseng/hundekurv

#1 Hvor meget mad skal en hvalp have?

Der er mange faktorer, der kan påvirke en hvalps liv, og ernæring er en af ​​de mere kritiske faktorer. Hvis du ikke har haft hund før eller det er lang tid siden, du har haft en hundehvalp, så kan du måske blive i tvivl om, hvad en hvalp har brug for af mad. Dertil kan man være i tvivl om, hvor meget en hvalp egentlig skal have at spise og hvor ofte.

Hvad, hvor ofte og hvor meget skal en hvalp spise?

Der findes mange forskellige typer hvalpefoder på markedet, som både er afbalancerede og indeholder et højt niveau af animalsk protein, og stadig er det svært at finde ud af, hvad der er det rigtige valg for din hvalp. Det vigtigste du skal være opmærksom på, når du vælger foder er, at hvalpefoderet har et afbalanceret calciumniveau og indeholder naturlige fibre, der er nødvendige for hvalpens vækst de første måneder af dens liv.

Du kan dog også vælge at fodre din hvalp med frisklavet hundemad, sålænge du husker selv at tilføje calcium og andre nødvendige tilskud, så du sørge for at afdække din hvalps behov. Et lille tip er at tilføje A38 eller ymer til din hundehvalps friske hundemad for at afdække calciumbehovet.

MÆTs Chicken Risotto med ekstra A38 eller ymer er et perfekt måltid til din energiske hundehvalp

Prøv frisk hundemad, lavet af rigtigt kød og grøntsager fra nordiske gårde
albus cta | MÆT 😍 Fantastisk smag- og duftoplevelse for din hund
💚 Mildt tilberedt, ingen konserveringsmidler
🐾 Bidrager til god fordøjelse og flot pels

Efter valg af hundemad er det næste spørgsmål, hvor meget man skal fodre sin hvalp. Det er ideelt at fodre hvalpe i henhold til ca. 10% af deres kropsvægt. Hvalpe vokser hurtigt, så det er vigtigt at holde øje med deres vægt, og udviklingen heraf, og fodre dem med den korrekte mængde mad.

Når hvalpene er omkring fire måneder gamle, har de brug for mere mad, end da de var helt små. Det er bedst at fodre sin hundehvalp 3 gange om dagen (morgen, middag og aften). Årsagen til dette er, at hvalpe har små maver og det er bedst for deres energimæssige behov at få fordelt dagens måltider udover dage. Efter 6-8 måneder (afhængig af race) kan du skærer de 3 måltider ned til 2 måltider om dagen, morgen og aften.

Læs mere om hvalpefodring.

Kan jeg give min hvalp godbidder?

Ja, du kan naturligvis give din hundehvalp godbidder. Oftest bruges godbidder under træningspas, så når din hvalp lærer et nyt trick eller overholder en kommando, så bliver den positivt belønnet med noget lækkert i form af en godbid. Det der er vigtigt at huske på, når det kommer til godbidder, er, at godbidder indgår i den samlede mængde mad, den dagligt spiser (de ca. 10% af hvalpens kropsvægt).

Hvilke snacks er bedst at give som en belønning?

Der findes mange forskellige typer snacks/treats, som man som hundeejer kan bruge som belønning. Nogle bruger tørfoderet, som hunden normalt gives til hovedmåltider, som belønning. Men snacks som f.eks. gulerødder, peanutbutter, æg eller ost, kan også bruges som belønning med stort behag. På den måde sikrer du også, at din hunde får nærende snacks.

hvor meget skal en hvalp spise MÆT
Hundeskål

Hvilken drikkeskål / madskål er bedst at bruge til en hvalp?

Der findes mange forskellige skåle, som kan bruges til sin hundehvalp. Det anbefales at bruges skåle i rustfrit stål, fordi det er en af ​​de sikreste og mest holdbare varianter til hvalpe. Disse skåle har en skridsikker gummikant i bunden, der kan forhindre, at vand og mad spildes. Det kan også være en fordel at købe en størrelse, der passer til din hundehvalp, og så evt. skifte til en større, samtidig med at hvalpen bliver større.

For nogle hunderacer med lange ører kan det være en fordel at købe en drikkeskål, der er lavet specielt til hunde med lange ører, så man kan modvirke, at den altid får vand på og i ørerne og risikere, at hunde bliver syg af dette.

Se vores udvalg af hundeskåle: vand og foderskåle

#2 Sådan får du en renlig hvalp

Den nemmeste måde at opdrage din hvalp på er at lave daglige rutiner. At få en renlig hvalp kræver særligt gode rutiner og meget træning af dig som hundeejer. Det er generelt vigtigt at have gode rutiner med sin hvalp og konsekvent følge dem.

Hvordan lærer jeg min hvalp rutiner?

Hvalpe har generelt en kortere koncentrationsevne end voksne hunde, så for at opnå den mest effektive hvalpetræning skal du sørge for at lave en daglig rutine. Det er vigtigt at lære hundehvalpe de gængse lydighedskommandoer, som “sit”, “bliv”, “kom her” og “ned”. Hvalpetræning på et decideret hvalpehold med en hundetræner kan udskydes til hvalpen er ca. 6 måneder gammel.

Hvordan pottetræner jeg min hvalp?

Lige så snart du kommer hjem med din nye hundehvalp, så påbegynd pottetræningen. Så bliver din hvalp nemlig hurtigere renlig og får nogle gode rutiner med at tisse og lave på sin gåtur.

Nogle opdrættere/kenneler ynder at hjælpe til med pottetræningen af hvalpene, inden de starter deres nye liv ved deres nye familie. Hvis din 8 uger gamle hvalp ikke er påbegyndt pottetræningen fra sin opdrætter, så begynder du bare selv med træningen, når du får den som 8 uger gammel.

Det er god tommelfingerregel at tage din hvalp med ud til en tissetur hver anden time og altid umiddelbart efter de vågner op og efter at have spist og drukket. Så undgår du uheld på gulvet i hjemmet og frustrationen.

Det kan være en god idé at tage din hvalp med hen til det samme sted, hvor den kan tisse og besørge, så der er en regelmæssighed og en genkendelsesværdi. Husk at rose din hvalp rigtig meget og evt. belønne den med en godbid, når den har tisset og besørget uden for, så hvalpen lærer, at den gør det rigtige, når den besørger uden for.

sådan får du en renlig hvalp

#3 Hvor meget sover en hvalp?

Hvalpe har brug for rigtig meget søvn i løbet af et døgn. De sover normalt mellem 18 og 20 timer om dagen i intervaller fra 30 minutter til helt op til 2 timer ad gangen. Dette er helt normalt. Det er vigtigt at lade din hvalp sove, for så vokser dens hjerne og krop hurtigt.

Hvordan kan jeg forberede mig på hvalpens søvnmønster?

Det kan være en god idé at bruge en hundeseng eller en hundekurv – og i nogle tilfælde et hundebur – for at hjælpe din hvalp med dens søvnmønster. Gør hundesengen, hundekurven eller hundeburet attraktivt, så din hvalp kan lide at være der og blive liggende der. I starten af din hvalps liv, bruger de det meste af dagen på at sove, men hvalpes søvnmønster ændres med tiden.

Når din hvalp skal sove, er det vigtigt, at det er i et stille og roligt miljø, og det er bedst at lære din hvalp at sove, når du også sover.

hvor meget sover en hvalp

Hvordan trøster jeg bedst min hvalp om natten?

Det er helt naturligt, at din hvalp bliver ked af det og udtrykker sin ensomhed og ulykkelighed med piv om natten, da det her går op for den, at den ikke kan ligge tæt op af sin mor og sine søskende. Du kan trøste din hvalp ved at skabe et roligt miljø med afslappende lys i og omkring dens hundeseng og evt. ved brug af tøjdyr. Derudover er det vigtigt at nusse din hvalp og forsikre den om, at den er i trygge hænder og at du er der for den.

De fleste opdrættere giver alle deres hundehvalpe noget med hjemmefra (oftest i form af et tæppe), som lugter af deres mor og søskende som en tryghed for hvalpen. Det kan skabe en blid overgang fra hvalpens ophav hos opdrætteren til den nye families hjem.

hvor meget sover en hvalp

#4 Hvor langt må en hvalp gå?

Når hundehvalpe vokser er de små energibomber og kræver derfor også regelmæssige gåture for at forbrænde deres energi. Som sagt er det vigtigt at lufte sin hvalp ca. hver anden time, så man undgår, at der sker uheld på stuegulvet.

Gåture og træning med din hvalp

En grundlæggende tommelfingerregel er, at din hundehvalps alder i uger svarer til det antal minutter hvalpens gåtur må vare. Man skal dog stole på, at hvalpen selv ved, hvad den kan.

Det er bedre, at du går flere korte ture med hvalpen – og sørg for at din hvalp får oplevet forskellige miljøer, nye underlag og dufte. Tag for eksempel i skoven eller på stranden, hvor terrænet er mere kuperet, som øger din hvalps koncentration og giver din hvalp positive udfordringer til dens fysik.

Årsagen til at man som hundeejer skal være opmærksom på terrænet er, at hvalpe ikke har godt af monoton gangDette betyder den type gang vi ser på asfalt og fortove, hvor hunden har det samme bevægelsesmønster ved at gentage samme bevægelser. Denne gangart er nemlig rigtig hårdt for hvalpens umodne krop og kan have betydning for hvalpens udvikling af led og sener.

Hvor lang maa en hvalp gaa maet | MÆT

Hvilken sele skal min hundehvalp have?

Hundehvalpe har bedst af at bære sele, når de er ude at gå, fordi det fordeler trækket til hele kroppen og ikke kun halsen, som et traditionelt halsbånd. Tidligere undersøgelser af en svensk dyrlæge (1994) viste, at der var en sammenhæng mellem rygproblemer ved hunde og hvordan man håndterer halsbåndet.

Derfor anbefales det også, at du anskaffer dig en god sele til din hundehvalp. Seler kan lukkes foran på brystet af hunden eller bag på ryggen. Du skal vælge den sele, der er bedst for din hvalp baseret på dens størrelse og dens komfort. I takt med at hunden vokser, kan det være at du er nødsaget til at gå en størrelse op.

Hvor langT må en hvalp gå

Skal min hvalp have tøj på, når det er koldt?

Din hund skal luftes flere gange dagligt uanset vind og vejr. Hvis det er meget koldt uden for, kan man som hundeejer godt være bekymret for, om ens hund ikke fryser. Afhængig af race, så har hunde deres egen beskyttende pels, der kan holde dem varme, så du behøver ikke klæde dem på. Hvis du derimod har en hårløs hunderace, og du bor i et koldere område, er det bedst at give din hund noget varmt hundetøj på for at det ikke bliver for koldt.

Hvor langt maa en hvalp gaa maet | MÆT

#5 Socialisering af hvalp

Alle hunde har brug for socialisering og opmærksomhed; det er et af de grundlæggende behov en hund skal have afdækket for at føle sig anerkendt, glad og sund. Men det er også vigtigt, at man som hundeejer ikke giver sin hund opmærksomhed hver eneste gang, der kommer et lille piv eller bjæf.

Hvor meget opmærksomhed har Min hvalp brug for?

Gennemsnittet for en voksen er 1-2 timer hund er det bedst for din hvalp at tilbringe mindst 1-2 timer hver dag med din hund. Du kan bruge denne tid på at lege, træne, gå og kæle med din hund.

socialisering af hvalp maet | MÆT

Hvor meget må min hvalp være alene hjemme?

Når I har haft jeres hvalp hjemme i nogle dage, og I fornemmer, at den er faldet rigtig godt til i de nye omgivelser, kan I begynde at starte alene-hjemme træningen. Det er vigtigt at huske på, at hunde er flokdyr, og det er derfor unaturligt for dem at blive efterladt alene. 

Begynd træningen, når hvalpen er træt og har været ude og besørge. Det er vigtigt, at du placerer hvalpen med dens kurv og legetøj et sted, hvor den føler sig tryg og er vant til at være. Dette kan f.eks. være dens hundebur eller afskærmet i et rum, hvor den føler sig tryg ved hjælp af et børnegitter. Afled dens opmærksomhed med en snack og forsvind ud af syne nogle få minutter. Lad gerne radioen spille eller TV’et kører, og lad noget lys være tændt, som om du stadig er der. 

Tag endelig ikke afsked med hunden – bare gå væk. Ideelt set skal du returnere, før hunden bliver urolig. Hvis din hvalp bliver urolig og begynder at pibe, så skal du vente med at komme retur til hunden har været rolig i ca. 2 min. Det er vigtigt, at du ignorerer din hvalp, når du genser den – vi ved godt, det er rigtig svært, men det er med til ikke at dramatisere oplevelsen for hunden. 

Du kan gentage alene-hjemme træningen i få minutter flere gange dagligt. Udvid gradvist tidsrummet hunden er alene, men gå endelig ikke for hurtigt frem.

socialisering af hvalp 1 | MÆT

Må min hvalp være social og møde andre hunde?

Det er vigtigt at socialisere din hund fra en tidlig alder. Interaktion med mennesker og andre medlemmer af dens art kan øger hvalpens selvtillid, selvværd og er også godt for deres mentale sundhed. Men alt med måde, og bliver din hvalp træt og tager afstand fra de andre hunde, så opfat det som et tegn på at den er blevet stimuleret nok, og det er tid til at tage hjem og få en lur.

Er hundeparken noget for min hvalp?

Et godt sted at socialisere din hvalp er i hundeparker, hvor den kan møde andre hunde at lege med, men vær opmærksom på at der er mange indtryk i en hundepark, og din hvalp skal helst undgå at blive overstimuleret, så brug ikke flere timer i hundeparken. Vær opmærksom på din hunds signaler og gå hjem i god tid.

socialisering af hvalp | MÆT

Hvad er den bedste måde at sætte grænser for min hvalp?

Det er vigtigt at gøre én ting klar for din hvalp: du er lederen af jeres flok, og den skal lytte til dig. Du kan etablere reglerne om dig som leder, ved at du kommer først ind i døren, eller at han ikke sidder på din seng eller i dine møbler, og at din hvalp ikke må komme ind i køkkenet.

Konklusion

Før du tager din nye hvalp hjem, er det vigtigt at læse denne nye hvalpeguide og lære, hvordan du opdrager og passer på din hvalp. Hvis du stadig er i tvivl, så læs nogle af vores andre hvalpe-artikler, og husk, at du altid kan tage kontakt til din dyrlæge, hvis du er i tvivl om noget vedrørende din hvalp.

Skriv et svar

Luk
Log ind
Luk
Kurv (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.