rally lydighed

Få en lydig hund på den sjove måde ved at prøve rally lydighed – en af de mest populære træningsformer for hunde i Danmark. Rally forener disciplin med sjov og styrker båndet mellem dig og din hund, så I får de bedste forudsætninger for et langt og godt partnerskab. I en travl hverdag er rally en god måde at træne lydighed på og samtidig få motion og frisk luft. 

Hvad er rally lydighed? 

Rally lydighed er en hundesport, der træner hundens lydighed på en sjov og udfordrende måde. Hund og ejer skal gennemgå en bane af øvelser og forhindringer, som dikteres af rally lydighed skilte. Som ejer må du gerne hjælpe hunden ved at opmuntre, rose og bruge kropssprog (gestikulere). 

Sporten kombinerer elementer fra agility – at gennemføre en træningsbane med øvelser – og traditionel lydighedstræning med øvelser såsom dæk, sit og spring. I rally lydighed handler det ikke nær så meget om præcision, men om at vise træningsglæde og et godt samarbejde mellem hund og ejer. 

Hvornår må min hund starte til rally lydighed? 

Hunde i alle aldre, racer og størrelser kan starte til rally lydighedstræning. Skal din hund deltage i rally-konkurrencer, skal den dog være minimum 10 måneder gammel. Før I starter til træning i rally lydighed, er det en stor fordel, hvis hunden allerede har lært basale kommandoer såsom “plads”, “sit”, “dæk” og “stå”. 

For at konkurrere i rally lydighed skal hunden have de gyldige vaccinationer mod hundesyge og hepatitis. Er hunden en tæve, må den ikke have hvalpe under 8 uger, og er den i løbetid, skal den starte som den sidste. 

rally lydighed 3 | MÆT
Billede: @maddy_borderlife

Sådan foregår rally lydighed

En rallybane består af 10-20 momenter – både forhindringer og øvelser – som hund og ejer skal gennemføre sammen. I momenterne skal man demonstrere hundens glæde og villighed til at udføre opgaverne. Ud over at klare opgaverne vægtes det nemlig højt, at hunden har det sjovt, og at det kan ses. Opgaverne er angivet på skilte rundt om på banen, som man skal gennemføre sammen med sin hund. 

En rallybane starter med et “Start”-skilt og slutter med et “Mål”-skilt. Banerne bygges af træneren og er unikke, så det ikke bliver for indstuderet med den samme rækkefølge eller de samme øvelser hver gang, men derimod giver mulighed for sjov og afvekslende træning. Træningen foregår i et roligt tempo. 

Træneren eller stævne-arrangøren skal sørge for en bane på minimum 12,5 x 15 meter og gerne 18 x 25 meter på et skridsikkert, jævnt underlag. 

Når man træner rally lydighed, er det i princippet ikke på tid. Dog kan man ikke træne på ubegrænset tid, da det kræver meget koncentration fra hunden. På et tidspunkt bliver de fleste hunde trætte i hovedet og har brug for en pause. Klubtræning kan f.eks. vare en time, men en del af tiden bruges også på at gennemgå banen uden hund.

Hvordan får man point?

I rally lydighed starter alle hold (en hund og en ejer) med at have 100 point, og der trækkes løbende point fra, hvis der begås fejl. Vinderen er det hold, der ender med det højeste antal point. Der kan maksimalt opnås 100 point, og det kræver mindst 70 point at bestå. Der fratrækkes bl.a. point for overdreven gøen, manglende samarbejde, forkert udførelse, stram line, førerfejl, aggressive kommandoer.

Til rally-konkurrencer bliver tiden noteret, men den bruges kun til bedømmelsen, hvis der er pointlighed mellem to eller flere hold. Antallet af point beregnes ud fra hund og førers gennemførelse af øvelserne, deres samarbejde og helhedsindtrykket. Der lægges som sagt stor vægt på positivitet og træningsglæde.

rally lydighed udstyr
Billede: @maddy_borderlife

Rally lydighed udstyr 

Hvor meget rally lydighed udstyr du skal bruge, kommer an på, om du træner derhjemme eller går til træning i en klub. Hvis du vil gå til rally lydighed i en klub (eller f.eks. hos en hundetræner), kræver det ikke meget udstyr at komme i gang med denne sjove hundesport. Du skal blot bruge en line/snor og et halsbånd – resten stiller træningsstedet til rådighed. Hvis du træner alene eller privat, kræver det lidt mere rally lydighed udstyr. Du skal bruge en line/snor, et halsbånd, kegler, en tunnel, et spring, rally lydighed skilte og holdere til skiltene. Dette udstyr kan bl.a. købes online hos forhandlere af hundeprodukter.

Det kan også være en god idé at medbringe et dækken, hvis det er koldt til træningen. Dette må dog ikke være til gene for hunden under gennemløbet, og dens bevægelser skal stadig kunne ses. Til konkurrencer skal hundens dækken godkendes af dommeren. 

Rally lydighed skilte

En bane består som sagt af forskellige rally lydighed skilte, der dikterer, hvilke opgaver du og din hund skal udføre. Et eksempel på en opgave på et skilt kan være “højre omkring”, “enkelt slalom” eller “hund snur rundt”.

På Dansk Kennel Klubs hjemmeside kan du se og hente alle rally lydighed skilte. Så kan du f.eks. printe dem og lave dine egne rally baner, eller bare få et overblik over opgaverne, inden du og din hund starter til træning. På linket kan du også finde beskrivelser af rally øvelserne, så du kan forstå skiltene.

rally lydighed skilte
Billede: @maddy_borderlife

Rally lydighed Begynder, Øvet, Ekspert og Champion

Uanset størrelse er hundene på lige fod med hinanden i rally, da de i stedet inddeles efter niveau (sværhedsgrad). Der er 4 forskellige klasser: Rally lydighed begynder, øvet, ekspert og champion. 

Til træning er opgaverne delt op i disse fire sværhedsgrader, og det er også disse klasser, som der konkurreres i. Deltager man i en “åben klasse” ved en rally lydighedskonkurrence, er opgaverne en blanding af de forskellige sværhedsgrader.

Er du begynder, skal du og din hund gennemføre 10-15 opgaver, hvor hunden er ført i line/snor. I de andre klasser skal hunden føres i snor til og fra banen, men selve opgaverne gennemføres uden. I den øvede klasse er der 12-17 opgaver, i ekspertklassen er der 15-20, og i champion-klassen er der 18-20 opgaver.

I rally lydighed begynder- og den øvede klasse er ubegrænset kommunikation med hunden tilladt, mens det i de højere klasser kun er tilladt at opmuntre og rose, men bl.a. ikke at knipse eller klappe. 

Kurserne og de enkelte klasser tager udgangspunkt i kursisternes niveau, og til de første træningssessioner vil de forskellige rally lydighed skilte blive gennemgået, så man har de bedste forudsætninger for at forstå og gennemføre øvelserne.

Rally klubber 

Hvis du vil træne rally lydighed med din hund, kan det være en god idé at finde en klub. Klubberne har udstyr, forskellige hold og erfarne trænere, så I kan få en god start. Derudover er det en mulighed for at socialisere med andre hunde og deres ejere i et hyggeligt miljø. 

Der findes rally klubber og træning i hele landet, så det er bare om at komme i gang. 

Frisk og sund hundemad til den aktive hund 

En aktiv hund har brug for det rette brændstof, og her spiller kosten en vigtig rolle. Med frisk hundemad fra MÆT kan du sørge for, at din hund har energi til træningen, og at den får den nødvendige næring til et sundt og langt liv. 

rally lydighed
Rally-hunden Maddy elsker MÆT Frisk Hundemad.

MÆT Frisk Hundemad er lavet af nordisk kød og grøntsager, som er tilberedt mildt. Maden er mindre forarbejdet end traditionelt hundefoder og indeholder ingen konserveringsmidler, men masser af sunde proteiner, vitaminer, mineraler og fibre. 

Din hund får en lækker smags- og duftoplevelse, og den næringsrige mad bidrager til et balanceret energiniveau og en bedre fordøjelse.

Lad din hund prøvesmage lækkerierne. Få MÆT frisk hundemad og naturlige snacks leveret lige til døren.


Spørgsmål og svar

Hvad er rally lydighed?

Som navnet antyder, handler det om at træne hundens lydighed. Det foregår på en bane med skilte, der dikterer forskellige opgaver, som hund og ejer skal udføre. Der bliver især lagt vægt på, at hunden viser glæde ved træningen, og at hund og ejer har et godt samarbejde.

Hvor gammel skal min hund være, før den må starte til rally lydighedstræning?

Der er ingen minimumsalder for at gå til rally lydighedstræning. Men skal hunden deltage i konkurrencer, skal den være mindst 10 måneder gammel.

Rally lydighed udstyr – hvad skal jeg bruge?

Hvis du går til rally lydighedstræning i en klub, har de allerede udstyret klar, så du blot skal medbringe en line (snor) og halsbånd til hunden. Hvis du derimod vil bygge din egen rally bane, skal du bruge følgende: line, halsbånd, kegler, en tunnel, et spring, rally-skilte og holdere til skiltene.

Hvor kan jeg finde rally lydighed skilte?

Du kan finde alle skilte på Dansk Kennel Klubs hjemmeside. På den måde kan du f.eks. bygge din egen rally bane. Du finder du også beskrivelser af skiltene og forklaringer af opgaverne på hjemmesiden.

Hvor mange niveauer er der i rally lydighedstræning?

Der er 4 niveauer/klasser: Begynder, Øvet, Ekspert og Champion. Der er forskellige regler for de forskellige klasser. F.eks. skal hunden føres i line/snor gennem hele banen og alle opgaverne i begynder-klassen, men i de andre klasser skal den kun føres i snor til og fra banen.

 

Skriv et svar

Luk
Log ind
Luk
Kurv (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.