Vådfoder katte elsker

Skal katte have vådfoder eller tørfoder? De fleste dyrlæger anbefaler vådfoder frem for tørfoder. Tørfoder er praktisk, men vådfoder er bedre for katte. Find ud af, hvilken type vådfoder katte elsker og som samtidig er sundest for din kat!

Er det bedste kattemad vådfoder eller tørt?

Katte elsker at spise vådfoder, men mange mennesker bekymrer sig om, at det ikke er godt for dem. Vådfoder indeholder mindre fedt og kalorier end tørfoder, hvilket gør det sundere for dit kæledyr.

Vådfoder anbefales ofte til katte, da det indeholder mindre fedt og færre kalorier end tørfoder. Denne type diæt anbefales ofte også til ældre katte, fordi det hjælper med at forebygge urinvejsinfektioner.

Katte elsker at spise vådfoder, fordi det giver dem mulighed for at hydrere, mens de spiser. Dette hjælper katte med at opretholde hydreringsniveauet hele dagen. Tørfoder giver kun næringsstoffer, hvilket efterlader din kat tørstig. Ved at tilføje vand til blandingen giver vådt kattefoder din kat mulighed for at indtage både næringsstoffer og vand på én gang.

Ingredienserne er det vigtigste

Det er ikke blot foderet konsistens (våd eller tør) der er vigtig, men også kvaliteten. Både vådfoder og tørfoder fås i mange kvalitetsniveauer.

Kattefoder er ofte tilsat sukker eller korn for at holde ingredienserne sammen. Disse kan øge kattens glykæmisk indeks og derved risikoen for at din kat udvider diabetes

Hvad er kattemad tørfoder?

Tørfoder er, som navnet siger, tørt og forarbejdet. Vandet i ingredienserne er blevet fjernet, hvilket gør foderet særligt kompakt og også ekstremt holdbart. Tørfoder indeholder ca. 10% væske og resten er kulhydrater, fedt og proteiner. Det kan opbevares og bruges i lang tid sammenlignet med vådfoder.

Ulemper ved tørfoder

 • På grund af det lave vandindhold, 10 %, kan tørfoder udvikle dehydrering hos katte, der allerede drikker mindre vand. Kroppens stofskifte kan blive forstyrret på grund af ufuldstændige kemiske reaktioner på grund af vandmangel.
 • Tørfoder indeholder mindre protein sammenlignet med våd- eller dåsemad. Katte har brug for protein til deres skeletmuskulaturudvikling. Lave proteinniveauer kan føre til nedsat mager kropsmasse hos ældre katte.
 • Tørfoder indeholder normalt høje niveauer af salt og sukker, som ikke er godt for diabetikere eller nyreramte katte. Høje niveauer af salt kan også forårsage leverskader.
 • Kibbles er ikke gode for katte, der gennemgår tandproblemer, fordi de er svære at tygge, specielt hos katte med manglende tænder.
 • Tørfoder indeholder høje kulhydrat- og fedtniveauer, som kan føre til vægtøgning og hjerteproblemer hos katte. Overdreven kalorieindtag og mindre energi, der kræves for at forbrænde kalorierne, er forbundet med fedme.
 • Tørfoder bidrager også til urinblære og nyresten og fører til urinretention, især hos hankatte. Livmoderinfektioner er ofte forbundet med at fodre din kat med tørfoder eller kibbles. De bidrager til ophobning af sand og fører også til blærebetændelse.

Tørfoder anbefales mindre af dyrlæger på grund af de yderligere smagsstoffer og tilsætningsstoffer.

Du kan bruge tørfoder i længere tid, men det anbefales ikke til katte, der har fordøjelsesproblemer. Hvis du fodrer din kat med tørfoder, bør du skifte til våd eller halvvådfoder efter et par uger.

Hvad er kattemad vådfoder?

Vådfoder er defineret som den mad, der indeholder mindst 65 % eller mere fugtindhold sammen med kulhydrater, fedtstoffer og proteiner sammenlignet med tørstof.

Højkvalitets vådfoder indeholder naturlige ingredienser – ikke kunstige! Kattemad skal indeholde en høj andel af kød, sunde protein og få vegetabilske tilsætninger. Kunstige tilsætningsstoffer ogt sukker hører ikke hjemme i din kats madskål.

Der er to hovedkategorier af våd kattefoder: naturlig og kunstig. Naturlige ingredienser er dem, der kommer direkte fra planter eller dyr. Kunstige ingredienser fremstilles ved at kombinere forskellige stoffer sammen.

Vådfoderets fugtindhold stemmer mere overens med kattens naturlige ernæring. Det kompenserer en stor del af behovet for drikkevand. Tørfoder er, på den anden side, tørt – og hvis katten ikke drikker tilstrækkeligt, bliver urinen koncentreret. Katten tisser mindre, så der kan opstå nyre- og blæresten.

Hvad er bedste kattemad: Tør eller vådfoder?

Det er et meget almindeligt spørgsmål fra katteejere. Dyrlæger over hele verden anbefaler vådfoder på grund af dets adskillige fordele. Fordelene ved vådfoder er givet nedenfor;

 • Vådfoder indeholder mindst 65 % fugtindhold. Dette forhindrer katten i at få dehydrering. Vand er også afgørende for mange kemiske reaktioner, der foregår i kroppen. Vand spiller også en vigtig rolle i temperaturreguleringen og holder leddene mobiliserede.
 • På grund af højt proteinindhold er vådfoder også godt til udvikling og vedligeholdelse af skeletmuskulatur. Kattens samlede kropsvægt afhænger af lean body mass (LBM) og kropsfedt. Når katten bliver gammel, reduceres LBM. Protein bevarer dog kroppens magre masse og holder den i god form.
 • Vådfoder er yderst velsmagende, og katte elsker at spise vådfoder. Det er let fordøjeligt, og det indeholder mange essentielle næringsstoffer såsom jern, zink og biotin. Jern er vigtigt for produktionen af røde blodlegemer. Zink understøtter immunsystemet og nærer også huden. Biotin hjælper med at absorbere energi fra mad og fremmer også sund hud.
 • Vådfoder er mindre forarbejdet sammenlignet med tørfoder og indeholder færre tilsætningsstoffer og kunstige smagsstoffer, som kan forårsage mave-tarmbesvær, der fører til diarré eller opkastning.
 • Vådfoder indeholder mindre fedt og kulhydrater sammenlignet med tørfoder, som forhindrer kat i at blive overvægtig og også fra mange hjerteproblemer. Metabolisk sundhed forstyrres af overdreven kulhydratindtagelse.

Hvad er det bedste vådfoder katte kan spise hver dag?

Vådfoder til katte fås i dåser, bakker eller portionsposer. Maden er våd eller halvvåd.

Der er to hovedkategorier af vådt kattefoder: halvtørt og tørt. Begge typer våd kattefoder er gode muligheder for din kat. Der er dog nogle forskelle mellem dem.
Halvvådfoder ligner tørfoder, bortset fra at det er blevet blandet med vand. Det betyder, at det vil tage længere tid for din kat at spise det.

Højt protein vs. Lavt proteinindhold

Skal vådt kattefoder indeholde højt proteinindhold? Hvis du fodrer din kat med højt proteinindhold, vil han sandsynligvis tage hurtigere på i vægt. Diæter med lavt proteinindhold har dog en tendens til at være sundere for din kat. Det giver også din kat de essentielle næringsstoffer, der hjælper med at holde kattekroppen sund.

I høj alder har katte brug for mere protein for at bevare den magre kropsmasse og i sidste ende har brug for mere proteinkilde. Vådt kattefoder med højt proteinindhold er nyttigt til sådanne katte.

kornfri vådfoder til katte

Nogle katte er allergiske over for korn og viser tegn på mave-tarmbesvær, hvis de fodres med korn, der indeholder vådfoder. For at forhindre sådanne hændelser er kornfrit vådfoder til katte også tilgængeligt på markedet.

Rå eller kogt kattemad?

Høj kvalitets vådfoder til katte fås i både rå og kogt tilstand. Begge typer er gode muligheder for katte, men der er nogle forskelle mellem dem.

Kogt vådfoder anbefales af dyrlæger, fordi opvarmningen dræber de bakterier og parasitter, der normalt findes i kødet. Let opvarmning sker for det meste for at spare den ernæringsmæssige mængde af maden. Efter tilberedning tilsættes mineraler og vitaminer i faste proportioner for at gøre det mere velsmagende for katte. Hovedmålet er at bevare næringsstofferne og udrydde bakterie- og parasitbelastningen. Råt kød alene er ikke nok til at dække behovet for f.eks. alle vitaminer og mineraler. En kat, der spiser ensidigt udsat kød eller fisk, udvikler let mangler, der truer kæledyrets sundhed.

Hvad med frisk kattemad?

Intet er bedre end frisk mad til katte. Frisk kattefoder er den seneste trend inden for katte-ernæring, og det har vundet popularitet blandt kæledyrsejere. Mens tørfoder og vådfoder har været hovedaktørerne i kattefoderarenaen i et stykke tid, har et nyt segment af industrien taget fart i løbet af de sidste par år: Frisk kattefoder.

Det der gør frisk kattefoder friskt er først og fremmest brugen af rene råvarer der er mindre forarbejdede, end traditionelt kattefoder, fx ved at bruge rigtigt kød frem for kødmel. Derudover bruger der heller ikke konserveringsmidler og derfor skal maden på køl som højkvalitets menneskemad.

MÆT Frisk kattemad er lavet af lækre nordiske råvarer. MÆT Frisk kattemad indeholde en høj andel af kød og grøntsager og der er ikke tilsat kunstige tilsætningsstoffer.

MÆT kattemad er let opvarmet så du ikke behøver bekymre dig om bakterier som ved råfodring.

Katteejere har nu en valgmulighed når der kommer til frisk kattemad og endda let tilgængelige i dagligvarebutikker, dyrebutikker eller via online-abonnement. De friske fødevarer kan prale af let fordøjelighed, lækker smag og sundhedsmæssige fordele, der ikke findes i traditionelt kattefoder. Men hvor sande er disse påstande? Og hvad adskiller frisk kattefoder fra vådfoder?

Vi ved alle, at katte er kræsne væsner, så en af de største fordele ved frisk kattefoder er, at det måske er mere tiltalende for din kat end alternativerne. Nogle katte foretrækker måske konsistensen og smagen af friske fødevarer i modsætning til konserves o indholdet af frisk mad er lettere at fordøje.

Lær om mere om MÆT frisk kattemad, dets fordele og ingredienser.

Fodring af kattemad vådfoder og friskt

Serveringsforslag

 • Anret i et fad med låg, så katten kan spise i sit eget tempo.
 • Tilføj til en skål med frisk frugt.
 • Frysetørret mad kan tilføjes til en frossen godbid som f.eks. is.

Tips til opbevaring

Sørg for at opbevare den friske eller våde kattemad i en lufttæt beholder. Hvis du bruger glas, skal du holde dem tæt lukkede med låg. Glem ikke at mærke beholderne, så du ved, hvad der er indeni.

Tips til nedfrysning

Hvis din kat ikke spiser så meget kan du med fordel fryse maden ned. Du kan fryse kattefoderet ned i små portioner og derefter tø op efter behov. Det fungerer også godt til konserves, der indeholder sovs.

Opsummering på kattemad vådfoder

Katte behøver hverken vådt eller tørfoder. De vil spise begge typer mad, så længe det indeholder den rigtige balance af protein, fedt, kulhydrater, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Køb altid mad af høj kvalitet med den rigtige blanding af næringsstoffer.

Tilføj gradvist nyt foder i kattens rutine og reducer mængden af tidligere måltid. Tjek om din kat viser interesse for mad eller ej.

Ofte stillede spøgsmål om vådfoder til katte

Er vådfoder eller tørfoder til katte bedst?

Katte behøver hverken vådt eller tørfoder. De vil spise begge typer mad, så længe det indeholder den rigtige balance af protein, fedt, kulhydrater, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Køb altid mad af høj kvalitet med den rigtige blanding af næringsstoffer.

Hvad er det bedst vådfoder til katte?

Rene og uforarbejdet Ingredienser er en af de vigtigste elementer når du skal vælge vådfoder til din kat. En sund kost sikrer at din kat er velernæret og har et godt katteliv.

Lær om mere om ingredienserne og fordelene ved MÆT frisk kattemad

Hvad er forskellen vådfoder og frisk kattemad?

Det vigtigste ved kattemaden er brugen af højkvalitets, rene ingredienser. MÆT Frisk kattemad er lavet af lækre nordiske råvarer. MÆT Frisk kattemad indeholde en høj andel af kød og grøntsager og der er ikke tilsat kunstige tilsætningsstoffer.

MÆT kattemad er let opvarmet så du ikke behøver bekymre dig om bakterier som ved råfodring.

Skriv et svar

Luk
Log ind
Luk
Kurv (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.Sprog