chihuahua. Jairo Alzate scaled | MÆT

Chihuahuaen er med sin miniature-størrelse en af de mindste hunderacer, men det tager den sig ikke af. Bag de store øjne og i den lille krop, gemmer der sig en nysgerrig og beskyttende hund med masser af gåpåmod. Om den sidder i håndtasken på en kendis i Hollywood eller udforsker hundeparken, er den fuld af energi. Hvis du overvejer at anskaffe dig en Chihuahua, så læs med her.

Historie og Oprindelse

Chihuahuaen stammer fra Mexico og er opkaldt efter den mexicanske stat af samme navn, hvor racen først blev opdaget. De anses for at være en af ​​de ældste hunderacer i Amerika, og deres historie går tilbage i flere århundreder. De bliver ofte sat i forbindelse med aztekerkulturen, da man mener, at den lille hund indgik i ceremonier. I dag er det da heller ikke helt urealistisk at spotte chihuahuaen ved ceremonier, for den lille hund også har sin plads i modeverdenen, da flere berømte personligheder er glade for chihuahuaen.

Chihuahua: miniature med selvtillid.

En af de mest karakteristiske træk ved Chihuahuaer er deres miniature-størrelse. Voksne Chihuahuaer vejer normalt mellem 1 og 3 kilo og måler ikke mere end omkring 15-23 centimeter i skulderhøjde. De er en af de mindste hunderacer, men lad dig ikke narre af deres størrelse. Chihuahuaer er fyldt med personlighed og ikke mindst selvtillid. De er kendt for deres store nøddeagtige øjne og trekantede ører, der er opstående, der giver chihuahuaen et vågent og opmærksomt udtryk.

Chihuahuaer findes både som kort- og langhåret. Hos de korthårede er pelsen glat og tæt, mens de langhårede har en silkeagtig og længere pels. Farven kan være i en bred vifter af farver, herunder creme, sort og chokoladebrun. Deres pels kan også have farvemønstre, hvilket ofte er mere tydeligt på den langhåret chihuahua. Dette inkluderer merle-chihuahuaer, der har et iøjnefaldende marmorlignende mønster af pletter og striber i forskellige farver. Nogle har en kombination af to farver på deres pels, ofte hvid med sorte eller brune pletter.

Lige til håndbagagen

Chihuahuaens lille størrelse gør dem lette at bære rundt på. Deres kompakte størrelse gør dem ideelle til folk, der bor i lejlighed eller dem, der leder efter en kæledyrskammerat, der kan tages med overalt. Den lille hund kan med nemlig lethed sidde trygt i håndbagagen og stadig følge med i, hvad der foregår, når du er på farten.

Personlighed og temperament: Nysgerrig og social

Savner du selvtillid bør du trygt lade dig inspirere af denne lille hunderace. En Chihuahua er nemlig utroligt selvsikker trods sin miniature-størrelse og har ikke noget problem med at vise det, når den begiver sig rundt i verden. Denne selvsikkerhed gør dem til opmærksomme vagthunde, der ikke tøver med at advare sine ejere, hvis de fornemmer noget usædvanligt.

Den lille hunderace udviser en utrolig kærlighed og trofasthed over for sine ejere, som de hurtigt knytter stærke bånd til. Chihuahuaen knytter sig ofte til særligt én person og vil gerne være tæt på sin ejer. Den er meget socialt anlagt, elsker opmærksomhed og trives derfor perfekt i rollen som selskabshund.

Chihuahuaer er også kendt for deres legesyge natur. De har masser af energi i den lille krop og vil være en livlig og sjov kammerat. Du kan derfor med fordel købe hundelegetøj til din Chihuahua, så der altid er klar til en god leg.

nysgerrighed

Udover selvtillid er Chihuahuaen kendt for sin enorme nysgerrighed. De elsker at udforske verden omkring dem og vil ofte undersøge alt, hvad der fanger deres interesse. Med en Chihuahua får du din egen opdagelsesrejsende ven, der vil være parat til at udforske alle kroge og hjørner i dit hjem.

Men nysgerrigheden der definerer chihuahuaer, er ikke kun begrænset til deres omgivelser. Denne hunderace er også åben for at deltage i nye oplevelser og aktiviteter uden for hjemmet. Uanset om det handler om at udforske en ny park, lege med andre hunde eller prøve nye legetøj, er Chihuahuaer ivrige efter at tage del i verden omkring dem.

Vær dog opmærksom på, at Chihuahuaen ikke altid egner sig til selskab med andre hunde, da den med sin modige natur ikke altid tager højde for, at den er den lille på legepladsen.

Hvad skal du vide, inden du vælger en chihuahua hvalp?

Inden du vælger at tilføje en Chihuahua til familien, er der nogle vigtige faktorer, du skal overveje for at sikre, at du kan imødekomme dens behov.

Chihuahuaens lille størrelse gør den velegnede til lejligheder og mindre hjem. Men selvom de ikke kræver meget plads, har de brug for masser af opmærksomhed og motion. Det er en meget energisk hund, og det er vigtigt at have dette med i dine overvejelser. Overvej, om du har tid og energi til at give din hvalp regelmæssig motion og kvalitetstid. Miniature-hunden er en livlig og loyal følgesvend, men du skal også være opmærksom på, at denne hunderace har en lang levetid, ofte op til 15 år eller mere. Vær sikker på, at du er parat til at forpligte dig til at tage sig af din Chihuahua i mange år fremover.

All you need is love – og masser af det

Chihuahuaen elsker opmærksomhed og er af natur meget kærlig over for sin ejer. Den vil allerhelst være tæt på dig. Du skal derfor være indstillet på at give din hvalp masser af kærlighed. Chihuahuaer er kendt for deres kærlighed og hengivenhed over for deres ejere. Det er derfor vigtigt, at du overvejer, om du har tilstrækkelig tid og energi til at opfylde deres behov for kærlighed og opmærksomhed, så din firbenede ven trives. Chihuahuaen er en social selskabshund, og det er vigtigt at socialisere din hvalp tidligt for at sikre, at de udvikler sunde relationer og adfærdsmæssige træk.

Udover socialisering kræver miniature-hunden træning og mental stimulering, så de får lov at bruge deres medfødte nysgerrighed samt udvikler gode adfærdsmønstre og lydighed senere. Socialisering er ligeledes afgørende for at skabe en velfungerende hund. Chihuahuaen har også tendens til at gø en del takket være dens vagtsomme natur.

Små børn

Chihuahuaen er en nysgerrig og energisk legekammerat, men den er også skrøbelig og har tendens til knogleproblemer. Den lille hund er derfor ikke egnet til familier med mindre børn. Hunderacen er af natur kærlig og legesyg men er heller ikke bange for at sige fra, hvis deres grænser overskrides. Børn skal lære at behandle chihuahuaer forsigtigt og respektfuldt for at undgå skader.

Du kan læse mere om miniature hunden i Dansk Kennel Klubs store hundeleksikon

Motionsbehov

Ved synet af Chihuahuaen kan man fejlagtigt tro, at den med sin lille størrelse ikke har brug for meget motion. Men sandheden er, at hunderacen med sit høje energiniveau har brug for motion og aktivitet. Daglige gåture og leg er en god måde at opfylde deres motionsbehov og bruge tid sammen som hund og ejer.

Socialisering og leg med andre hunde er også en god måde at opfylde deres behov for selskab og stimulering. Du kan altid gå en tur i hundeparken eller planlægge legedates med andre hunde for at give din Chihuahua mulighed for at udvikle sunde sociale færdigheder.

Men husk, at miniature-hunden kan have en tendens til at overanstrenge sig og har tendens til sundhedsproblemer med knæled, så det er vigtigt at overvåge dem og undgå for intens motion.

Chihuahuaer er intelligente hunde, der elsker at lære nye ting. Træning er afgørende for at stimulere deres sind og opretholde god adfærd. Træningsøvelser og hundelegetøj kan hjælpe med at aktivere din Chihuahua og stimulere den mentalt.

Sweater Weather

På kolde dage er det en god idé at sørge for, at din Chihuahua har det varmt, når den er udenfor. Vådt og blæsende vejr kan være særligt ubehageligt for dem. Hundejakker og trøjer kan være nyttige til at holde din lille venvarm, især når de er udenfor. Sørg for, at tøjet passer korrekt og ikke strammer.

Chihuahua. Tamara Bellis | MÆT

Plejebehov

Der findes både en korthåret og langhåret chihuahua. I begge tilfælde er det vigtigt at vedligeholde din hunds pels. Chihuahuaen har dog ikke et stort plejebehov, men har blot brug for en regelmæssig børstning med en god hundebørste. Dette hjælper med at fjerne løse hår og stimulere en sund hud. Tandhygiejne er afgørende, da denne hunderace har en tendens til tandproblemer. Husk derfor god tandpleje for at forhindre tandproblemer og dårlig ånde.

Kost og ernæringsbehov

På grund af deres lille størrelse har chihuahuaer brug for en kost, der er specielt tilpasset deres behov, så den kan holde sig sund og rask. Du skal derfor vælge hundefoder, der er lavet til små racer og indeholder alle de nødvendige næringsstoffer. Overvåg deres vægt omhyggeligt, da overvægt kan føre til sundhedsproblemer. Regelmæssige måltider, der er afstemt med deres alder og aktivitetsniveau, hjælper med at holde din hund sund.

Du kan med fordel bruge godbidder, der hjælper med at forebygge tandsten og andre tandproblemer. Brug disse som belønninger eller i leg og forebyg problemer samtidig med, at du hygger dig med din lille ven.

Download ebog om hunderacer

Vi har samlet alt, hvad du har brug for at vide, i vores gratis e-bog: Hundekammerater: En omfattende guide til hunderacer. Fra raceprofiler til pasningstips er det en uundværlig ressource for alle, der overvejer en hund.

Konklusion

Den karismatiske Chihuahua gemmer altså på meget bag det lille ydre. Hvis du leder efter en nysgerrig og meget energisk hund, der følger dig, hvor end du går, er miniature-hunden muligvis den rette kandidat. Med en Chihuahua får du en selskabelig og kærlig hund, der beskytter dig og dit hjem. Du skal være parat til at give den masser af opmærksomhed, men gør du dette, Du skal være forberedt på at give den masser af opmærksomhed, men hvis du gør det, vil du blive belønnet med en hengiven lille følgesvend.

Læs mere om Chihuahuaen og andre små hunderacer i vores blog Petite Hunde: En guide til små hunderacer

Læs mere om rejsen mod at blive hunderejer i vores blog: Populære Hunderacer: Sådan vælger du den rigtige hunderace til dig og din familie

Ofte stillede spørgsmål

kræver en chihuahua meget plads?

Nej, den kan godt bo i lejlighed. Men det er vigtigt at tage højde for, at den trods sin størrelse har brug for meget motion og aktivering. Daglige gåture og leg er nødvendigt for, at din hund trives og får tilfredsstilet sin naturlige nysgerrighed.

Gør en chihuahua meget?

En Chihuahua er af natur vagtsom og meget beskyttende over for sin ejer. Den har derfor tendens til at gø af fremmede eller hvis den fornemmer, at der er fare på færde. Dette gør den til en god vagthund.

er en chihuahua en familiehund?

Der er ingen tvivl om, at en Chihuahua er meget kærlig af natur og knytter sig tæt til sin ejer. Den er legesyg og elsker at være social, men den er også skrøbelig af statur og egner sig ikke til mindre børn. Det er vigtigt, at børn lærer at respektere Chihuahuaens grænser, da den ikke tøver med at sige fra.

Kommentarer (1)

Skriv et svar

Luk
Log ind
Luk
Kurv (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.Sprog