Tør vs. Frisk, let opvarmet hundefoder - MÆT

Generelt er vi mennesker udmærket klar over, hvad der er sunde kostvaner for os selv, og denne viden smitter heldigvis også af, når vi som hundeejere skal vælge det bedste hundefoder til vores hunde. Hundeejere ved nemlig godt, at det er det rigtige valg af hundemad, der er ansvarlig for deres hunds helbred og lange levetid.

Før hundefoder blev opfundet, og inden hunde blev tæmmet af mennesker, spiste de en sund diæt med friskt kød, knogler, frugt og grøntsager. I dag fodres hunde med kommercielt hundefoder, der er meget anderledes end hvad de oprindeligt spiste. Langsomt over tid har det haft en negativ indflydelse på sundheden for hunde over hele verden fra de posh Poodles i Paris til de hårdtarbejdende Border Collies i New Zealand.

Meget hundefoder er ikke særlig naturligt

Ud over at være langt fra hvad naturen havde til hensigt er meget hundefoder i dag fuld af forarbejdet kød, korn, fyldstoffer og tilsætningsstoffer, der er usunde for din hund. Men hvad skal en din vovse så spise?

Tør vs. Frisk, let opvarmet hundefoder
Alm. tørfoder ift. lækkert frisk hundemad

Overvejelser når du vælge hundefoder

Hvilke råvarer bør mit hundefoder indeholde?

Din hund har brug for proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler m.m. for at holde sig sund og rask. Se altid på deklarationen efter det, der står først. Den vigtigste proteinkilde bør altid være kød. Derved sikrer du, at din hund får det kød, som en hund naturligt har behov for, da kød skal være hundens primære ernæringskilde til proteiner og fedt. Det opbygger og vedligeholder dens muskler og fremmer pelsens naturlige glans og smidighed – som et plus kan korrekt fodring mindske fældningsproblemer. Læs mere om hvilke ingredienser hundefoder bør indeholde

Hundefoderets optagelighed

Vær opmærksom på hundefoderets optagelighed. Optagelighed varierer afhængig af fodertypen. Hundefoder med gode råvarer har en større evne til at blive omsat til energi i hunden. Dermed får du mindre spild og afføring. Så selvom et hundefoder virker dyrt i pris, kan det i længden godt svare sig at tage de dyrere mærker, der typisk har en væsentlig bedre optagelighed.

…mildt opvarmet mad er mere fordøjeligt end højt forarbejdet mad, såsom traditionelt tørfoder.

(red.), Algya et al., 2018

Kornfrit hundefoder

Har du mistanke om, at din hund måske ikke tåler korn særlig godt? Du har måske lagt mærke til, at hunden klør sig meget og dens hud virker irriteret, eller dens pels virker tør og trist? Hos MÆT har vi udviklet opskrifter med kornfrit hundefoder. Hundefoder uden korn har vist sig at være særdeles godt til hunde, der viser tegn på sådanne problemer. Kornfrit hundefoder dækker alle din hunds ernæringsmæssige behov og ved at fodre med et hundefoder uden korn, fodrer du din hund mere naturligt. Hunden er fra naturens side overvejende kødædende og levede din hund vildt, ville dens kost hovedsagligt bestå af kød, mindre mængder bær, grønsager og frugt med mere. Ikke alle kornsorter er dårlige.

Læs mere om kornfrit hundefoder er det bedste?

De forskellige typer hundefoder

I denne artikel vil vi diskutere de fem forskellige typer af hundemad. Dette gør vi på baggrund af undersøgelser og en videnskabelig artikel, der har undersøgt og sammenlignet tørt, vådt, råt og friskt hundemad gennem forskellige undersøgelser.

Hovedkonklusionerne for de fire hundefodertyper lød:

  • Tørfoder har et højt proteinniveau og et lavt vandindhold, hvilket resulterer i en lavere fordøjelighed end ved de andre fodertyper.
  • Vådfoder har et højt proteinindhold og et lavt kulhydratindhold, hvilket kan forebygge overvægt.
  • BARF har et naturligt vandindhold og høj optagelighed. Dog skal man være mere forsigtig med BARF, da råt hundemad har større risiko for at indeholde salmonella.
  • Friskt hundemad har samme fordele som BARF. Fordi frisk hundemad er let opvarmet, er der mindre risiko for bakterier, samt en bedre fordøjelighed.

1 Hvad er tørfoder til hunde

Tørfoder-til-hund
Tørfoder er højt forarbejdet foder og indeholder derfor en stor mængde kalorier hvilken kan vi en ubalance i din hunds energiniveau.

Som navnet antyder er tørfoder den tørre mad, der kommer i form af tørre piller. Tørfoders sammensætning kan omfatte alt fra grøntsager, kød, korn, bælgfrugter og frugter. Proteinkilderne erofte kylling, ko, fisk, æg, derudover er der ofte tilsat korn, vitaminer og mineraler. Alle disse ingredienser blandes og formes til piller og koges derefter i en proces kaldet ekstrudering.


Tørfoder er en kogt og forarbejdet diæt til hunde, som kun indeholder 5-12% i vandindhold. Det er derfor vigtigt at give din hund vand for at undgå dehydrering. Dette adskiller sig dog fra mærke til mærke, selvom hvert mærke opretholder sine ernæringsbestanddele i henhold til hundens behov.

Fordelene ved tørfoder

Tørfoder er en nem måde at fodre din hund på da energiniveauet er højt. Tørfoder reducerer chancerne for tandplak, fremmer sundere tandkød og minimerer også bakterieangreb. Tørfoder er nemt at opbevare, kræver ikke særlig nedkøling og holder i lang tid efter åbning.

  1. Reduceret risiko for bakterier i munden.
  2. Let opbevaring.
  3. Økonomisk, eftersom tørfoder generelt er den billigste fodertyper til hunde.

Ulemper ved tørfoder

Vær ikke for afhængig af tørfoder ift. din hunds kost. Mange af de næringsstoffer, der er tilstede i tørfoder, går tabt under den høje varmeproces, og kunstige smagsstoffer tilsættes for at forbedre aromaen.

  • Et højt indhold af stivelse og kulhydrater i kibbler kan føre til overvægt af din hund.
  • Det lave fugtniveau i tørfoder kan forårsage dehydrering, som kan føre til anoreksi, pusten, indsunkne øjne og tør hud.
  • Bakterier og mykotoksiner er normalt til stede i tørfoder. Sandsynligheden for bakteriel infektion er høj. Rådfør dig altid med din dyrlæge, før du giver tørfoder, og undgå at fodre med et 100% dagligt.

#2 Hvad er vådfoder til hunde?

Hund-vil-have-det-bedste-hundefoder

Vådfoder er normalt tilgængelig i emballerede beholdere – typisk på dåse eller i ruller. Det hedder våd mad, fordi det indeholder 60-78% vandindhold for at gøre det let fordøjeligt og velsmagende.

Fire hurtige om vådfoder til hunde:

  1. Vådfoder har tilstrækkeligt indhold af protein. Som vi ved, er proteiner ansvarlige for fremstilling og reparation af væv i kroppen. Det kan være en god diæt til hunde, der er svagelige eller har brug for et højt proteinindhold ift. udvikling.  
  2. Vådfoder har den fordel, at det er sikret mod potentielle patogener, da de bliver fremstillet sterile, så din hund ikke får maveonde efter dens måltid.
  3. Vådfoder til hunde indeholder færre konserveringsmidler, da producenterne indpakker det i lukket emballage. Jo færre konserveringsmidler, jo bedre for din hund.
  4. Vådfoder til hunde indeholder som nævnt et højere proteinindhold og et lavere kulhydratindhold. Dette kan forebygge overvægt, da det er med til at holde din hund fysisk fit. Denne egenskab deler vådfoder med både råt og frisk hundemad.

Læs mere om vådfoder og hvordan frisk hundefoder kan være et godt alternativ

#3 Hvad er råt hundemad? – En Barf guide

MÆT protein frisk kød i hundemad

Råt hundemad – også kaldet BARF (Biologically Appropriate Raw Food) – er en diæt, der indeholder en kombination af ubehandlet kød, organer og knogler – og til tider frugter og grøntsager. Når du køber BARF til din hund, skal du huske at kontrollere certificeringerne af kvalitetskontrollen for at sikre, at producenten har brugt de rigtige midler.

Der er generelt ikke særligt høje krav til produktionen af hundemad, og derfor kan kvaliteten af maden være ringe. Vær derfor opmærksom på kvaliteten af den hundemad du vælger, så du mindsker risikoen for farlige bakterier.

Tilhængere af rå mad argumenterer, at hunde altid har været afhængige af råt kød og knogler, indtil de blev “tæmmet” af mennesket. Det har været i deres DNA at overleve på den rå mad i naturen. Hunde der fodres med råt kød, indmad og knogler, udvikler ofte en flot pels, en sund krop, højere energiniveau og renere tænder.

Læs mere om BARF her

Forbedret fordøjelighed

Undersøgelserne viste, at dampet kylling havde en lidt højere fordøjelighed end rå kylling.
Nylige undersøgelser har vist, at fordøjeligheden af rå mad er langt bedre end tørfoder. I tørfoder til hunde indgår der ofte kyllingemel som en af ingredienserne. Kyllingemel, som er et tørt protein, der har en lavere fordøjelighed (60%) end organisk protein (65,9%), såsom kyllingekød.

Der er en signifikant forskel mellem fordøjeligheden af rå mad og tørfoder, men i samme undersøgelse og andre undersøgelser observerede forskere ingen signifikant forskel mellem fordøjeligheden af BARF og friskt, let opvarmet mad med blandt andet dampet kylling. Undersøgelserne viste, at dampet kylling havde en lidt højere fordøjelighed end rå kylling. Råt hundemad har et vandindhold på ca. 65%, hvilket giver maden en bedre fordøjelighed.

Forurening med patogener

Der er en potentiel risiko for farlige bakterier i rå mad i form af patogener, såsom salmonella. Producenterne håndterer muligvis ikke ingredienserne korrekt, hvilket medfører risiko for kontaminering og madforgiftning hos din hund. Hvis du fodrer din hund med BARF, er det derfor meget vigtigt, at du sørger for, at maden er blevet håndteret korrekt, så du mindsker risikoen for uvelkomne bakterier.

#4 Vegetarisk hundemad

vegetarisk-hundemad

Nogle hundeejere, som er vegetarer eller veganere, vælger også en vegetarisk diæt til deres hunde, fordi de selv af forskellige årsager ikke spiser kød.

Men er vegetarisk hundemad det bedste hundefoder for en hund?

Det anbefales ikke, at hunde får en udelukkende vegetarisk kost, da hunde har brug for en mere afbalanceret kost. Kød indeholder proteiner, vitaminer, fedtstoffer og mineraler, som er gode for en hunds velvære. Der er dog ingen fare ved at supplere din hunds kost med vegetarisk hundemad. Meget af det vegetariske hundemad, som bliver produceret i dag, indeholder nok proteiner til at dække din hunds proteinbehov, så du kan nøjes med at give din hund kød til nogle måltider.

MÆTs produkter indeholder kød og ingredienser fra nordiske lande og er derfor mere klimavenlig end det meste udenlandske foder. Men vi ønsker det bedste for vores klode, og vi arbejder derfor på produkter med mindre kød, som udleder mindre CO2.

Læs mere om vegetarisk hundemad.

skånekost hund ris og kylling MÆT Pets
Frisk hundemad fra MÆT. Her ses vores Chicken Risotto

#5 Hvad er friskt, let opvarmet hundemad? 

Frisk, let opvarmet mad er rå, friske råvarer som kød, grøntsager og ris, der dampkoges let (læs om sous vide opvarmning her) i et omfang, hvor deres ernæringsstatus holdes intakt, og hvor de skadelige patogener (bakterier, virus og svampe) ikke overlever. Frisk mad har en god væskebalance på ca. 70% i vandindhold.

Hundeejere med hunde, der får frisk, let opvarmet hundemad, har set positive resultater efter at have skiftet deres tidligere diæt ud med friskt hundemad. Årsagen til dette er, at hundeejerne har kunne se tydelige forbedringer på deres hunde i form af en flottere pels, mindre og mere ensartet afføring, bedre lugt ud af munden og mere jævnt energiniveau dagen igennem.

Sammenfatning: Hvad er så det bedste hundefoder?

Hvad enten du vælger tørfoder, vådfoder, BARF, vegetarisk eller frisk hundemad til din bedste firbenede ven, skal du være opmærksom på at vælge det bedste hundefoder for netop din hund. Det er forskelligt fra hund til hund, hvad der fungerer bedst.

Nogle hunde har mere sarte maver end andre, og det bedste hundefoder for din nabos hund er ikke nødvendigvis det bedste hundefoder for din hund.

Det vigtigste er at vælge hundefoder som er lavet af sunde, rene ingredienser – og disse skal selvfølgelig ikke være for forarbejdet så alle næringstofferne forsvinder.

Tilberedning eller ej?

Når det kommer til tilberedt hundemad eller ej, viser undersøgelser, at opvarmet (sous vide) hundemad havde en lavere risiko for farlige bakterier end BARF. Hos MÆT har vi valgt at tilberede maden let, så risikoen for farlige bakterier er så lav som overhovedet mulig, samtidig med at maden ikke mister noget af sin ernæringsværdi, som ved f.eks. tør- og vådfoder.

Let tilberedt hundemad påvirker ikke ingrediensernes organiske natur. Vi ved, at næringsstoffet er ubrugeligt, hvis det ikke absorberes korrekt. Vi forsøger at beholde ingrediensens natur så intakt som muligt. Vi laver let tilberedt mad for at undgå den potentielle risiko for kontaminering, der kan påvirke tarmens absorptionskapacitet. Skadelige patogener påvirker fordøjelseskanalens samlede funktionskapacitet markant, inklusiv optageligheden.

Fordøjelighed

Undersøgelser af fordøjeligheden af ​​forskellige fødevarer viser, at mildt opvarmet, frisk hundemad er lettere at fordøje for hunde sammenlignet med andet hundefoder. Dette skyldes blandt andet det naturligt høje vandindhold, som gør maden blødere og behageligere at fordøje.

Prøv frisk hundemad

Vi mener, at frisk mad er det bedste for din hund, og er nøjagtigt, hvad hunde har brug for at spise for at leve et sundt liv. Denne diæt ligner, hvad hunde spiste i naturen, inden de blev tamme. Den er fuld af frisk godhed, fyldt med alle de gode ting, som hunde har brug for og ønsker.

Let opvarmet hundefoder består af de bedste råvarer fra norden.
Frisk hundemad er lavet af de bedste nordiske råvarer. Forkæl din hund og undgå samtidig de typisk problemer med mave, afføring og allergi der kan opstå med alm. tørfoder

Et skift til denne friske diæt kan muligvis forbedre din hunds generelle sundhed, forbedre energiniveauet, immunitet og tarmsundheden, kurere fordøjelsesproblemer, reducere allergier og hjælpe din hund med at opretholde en ideel vægt. Tandhygiejnen kan forbedres, fordi det at spise frisk mad hjælper med at rense hundens tænder naturligt med mindre opbygning af tandsten, og tandkødets sundhed også forbedres. Dette er blot nogle af de sundhedsmæssige fordele, vi har opdaget, da der virkelig er så mange … mindre allergier, forbedret humør og opførsel … listen fortsætter og fortsætter.

Vi mener, at din hund, som dig, fortjener det allerbedste. Vores produkter er naturlige, sunde og ikke mindst lækre. Din hund vil elske den nye menu. Et eksempel er kylling-risotto, der indeholder kyllingekød, organer, ris, gulerod, æg, ærter, vitaminer og mineraler. Et andet populært produkt, der er skabt specielt til en sund kost er vores svine-deli. Hvert måltid er et lækkert treat, der måske vil sende din hund på vejen mod et bedre helbred og forbedret vitalitet og velvære.

Jeg ville gerne helt væk fra tørfoder, og fodre med ‘rigtig’ mad, men da jeg har begrænset tid, blev det den lettere løsning. Indtil nu… nu har vi nemlig opdaget MÆT, og fra første smagsprøve var Buddy solgt!

Et par steder hvor forskellen er helt tydelig, er på hans toiletbesøg, han får tydeligvis mere væske, og han optager sin mad langt bedre end ved tørfoder. Det viser sig ved en halvering af hans store toiletbesøg, og helt tydeligt på hans vægt og figur.

Vi er kæmpe fans!

Anne, og hendes Staffordshire Bull Terrier, Buddy

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er det bedste hundefoder?

Det vigtigste er at vælge hundefoder som er lavet af sunde, rene ingredienser – og disse skal selvfølgelig ikke være for forarbejdet så alle næringstofferne forsvinder.

Det er individuelt fra hund til hund, hvad der er den bedste kost for den. Vær opmærksom på din hunds signaler, når du fodrer den. Får den allergiske symptomer eller dårlig mave kan det skyldes, at den ikke får den rette kost.

Læs mere om allergier hos hunde.
Læs mere om de idéelle ingredienser i hundemad.

Hvorfor skal jeg vælge frisk hundemad?

Frisk hundemad er let tilberedt, så det bibeholder madens naturlige næring, samtidig med at mindske risikoen for farlige bakterier.

Læs mere om frisk hundemad fra MÆT.

Er frisk hundemad bedre end BARF?

Frisk hundemad og råt hundemad / BARF har mange af de samme fordele, men den primære forskel mellem de to fodertyper er, at frisk hundemad er lettere opvarmet, hvilket mindsker risikoen for salmonella.

Derudover indeholder opskrifterne alle de nødvendige næringstoffer, er klar til servering og skal ikke tøes op først. Find MÆTs friske hundemad her

Skriv et svar

Luk
Log ind
Luk
Kurv (0)

Ingen varer i kurven. Ingen varer i kurven.